Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg sa på en presskonferens under onsdagen att roboten som exploderade i Polen sannolikt kom från Ukrainas luftförsvar.
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg sa på en presskonferens under onsdagen att roboten som exploderade i Polen sannolikt kom från Ukrainas luftförsvar. Bild: Olivier Matthys

Så kan Nato tvingas in i ett storkrig

Med de ryska attackerna i Ukraina ökar risken för att Nato till sist dras in direkt i konflikten. Den dödliga incidenten i Polen på tisdagen är kanske en sista varning om hur konflikten snabbt kan trappas upp till ett storkrig mellan den västliga försvarsalliansen och Ryssland.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Det var av allt att döma en ukrainsk robot som slog ner i Polen och dödade två personer i samband med massiva ryska robotangrepp mot Ukraina på tisdagen. Det är "mycket troligt" att robotexplosionen orsakades av ukrainskt luftvärn, enligt Polens president Andrzej Duda.

Det gör det inte mindre tragiskt för de drabbade. Men det är utan tvivel en lättnad för väst efter ett ovisst dygn. USA:s president Joe Biden har lovat att varje centimeter av Nato:s territorium kommer att försvaras. Ett direkt ryskt angrepp mot Polen kunde ha utlöst motåtgärder och en eskalering bortom kontroll. I förlängningen finns taktiska kärnvapen.

ANNONS

Nu tycks hotet vara över för tillfället. Men ju mer Nato involveras och Ryssland pressas tillbaka, desto större blir riskerna för att kriget utvidgas.

De 30 länderna inom Nato, med Sverige och Finland som blivande medlemmar, är redan djupt inblandande i konflikten i Ukraina politiskt, ekonomiskt och militärt. Det gäller även EU. Hundratals miljarder kronor läggs på fortlöpande stöd i form av bland annat allt mer kvalificerade artillerivapen med hög precision och längre räckvidd. De anses ha haft en avgörande betydelse i striderna och bidragit till att ryska förband, ammunitionsdepåer och logistikkedjor slagits ut.

Sverige skickar nytt miljardpaket

Största bidragsgivare är supermakten USA, men också västra Europa avsätter historiskt stora resurser för att stödja Ukraina. Sveriges regering presenterade på onsdagen ett nionde humanitärt och militärt stödpaket för tre miljarder kronor bara på försvarssidan. Ur innehållet: avancerade luftförsvarssystem, ammunition, personterrängbilar, personlig utrustning, kroppsskydd, tält och maskeringsnät.

– Försvaret av Ukrainas frihet är vår tids mest avgörande utrikespolitiska uppgift, säger statsminister Ulf Kristersson.

Efter att president Zelenskyj besökte den befriade staden Cherson på måndagen, och i samband med G20-toppmötet på Bali, iscensatte Ryssland den mest omfattande luftattacken mot Ukraina sedan invasionen i februari: samhällsviktig infrastruktur slogs tillfälligt eller mer varaktigt ut över stora delar av Ukraina, även i grannlandet Moldavien. I vad som har blivit det ryska standardsvaret på landets tillkortakommande i striderna på marken angreps även civila mål, som bostadshus, i vad som kan definieras som fortsatt besinningslös terrorbombning. Civila dödsoffer rapporteras.

ANNONS

Detta fick ledare för Europeiska rådet, Europeiska kommissionen, Frankrike, Tyskland, Italien, Japan, Nederländerna, Spanien, Storbritannien, Kanada och USA vid G20-mötet på Bali att i ett gemensamt uttalande fördöma ”de barbariska robotattacker som Ryssland utförde mot ukrainska städer och civil infrastruktur”.

De diskuterade också explosionen som ägde rum i den östra delen av Polen nära gränsen till Ukraina, erbjöd sitt fulla stöd och beslutade hålla kontakten ”för att bestämma lämpliga nästa steg när utredningen fortskrider”. De bekräftade sitt ”orubbliga stöd för Ukraina och det ukrainska folket inför den pågående ryska aggressionen”

Västledare undvek skuldbeläggning

Två personer hittades döda i Przewodow där roboten slog ner, bara sex kilometer in i Polen från den ukrainska gränsen. Den beskrevs vara en robot från luftvärnssystemet S-300, som utvecklades i Sovjetunionen. Det utesluter inte att den var ukrainsk och att sattes in i försvarssyfte för att skjuta ner ryska robotar under tisdagens massiva anfall även i västra Ukraina.

Polsk polis på plats vid ett spannmålslager där två personer dödades av en robotexplosion i Przewodow.
Polsk polis på plats vid ett spannmålslager där två personer dödades av en robotexplosion i Przewodow. Bild: Michal Dyjuk

USA president Joe Biden ville inte underblåsa spänningarna genom spekulationer. Men det är osannolikt att roboten skulle ha skjutits från Ryssland, sa han och uteslöt inte att det var en oavsiktlig incident.

Frankrikes president Emmanuel Macron ville inte heller, i likhet med andra västledare, lägga skulden på någon utan hänvisade till en utredning för att fullt ut förstå vad som hände. Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak framhöll att det var viktigt att fastställa fakta.

ANNONS

Natoländerna samlades på onsdagen till ett krismöte i Bryssel. Både Natochefen Jens Stoltenberg och den polske presidenten Andrzej Duda kallar explosionen för en "tragisk händelse". Enligt Stoltenberg finns inte något som tyder på att robotexplosion i Polen var resultatet av "en avsiktlig attack".

"Det finns inget som tyder på att Ryssland förbereder offensiva militära åtgärder mot Nato”, säger han.

”Ryssland bär yttersta ansvaret”

Incidenten i Polen var "sannolikt" orsakat av aktiviteten i Ukrainas luftförsvarssystem, enligt Stoltenberg. Han tillägger dock att "Ryssland bär det yttersta ansvaret" när den fortsätter sitt olagliga krig mot Ukraina". Natos "högsta prioritet" är att förse Ukraina med fler luftvärnssystem mot ryska attacker, säger han.

Rysslands försvarsministerium hävdar att de senaste bombningar av Ukraina endast utfördes på mål inom landet och minst 35 kilometer från den polska gränsen. Påståenden om att ryska robotar riktades mot Polen var en provokation i syfte att eskalera situationen, hette det.

Kremls talesman Dmitrij Peskov anklagar länder som anklagar Ryssland utan bevis för att vara hysteriska. Men för ovanlighetens skull berömde han USA:s president Joe Biden för att med sina uttalanden ha reagerat återhållsamt och professionellt.

Kanske är det en insikt om att ett utvidgat krig mot Nato skulle få oöverskådliga konsekvenser.

LÄS MER:Explosion i Polen troligtvis del av ukrainskt luftvärn: ”Inte Ukrainas fel”.

LÄS MER:Kristersson: Potentiellt allvarlig situation

LÄS MER:Det här vet vi om robotnedslaget i Polen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS