Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Förre vicepresidenten Joe Biden gick vinnande ur demokraternas primärval i Florida, Illinois och Arizona.
Förre vicepresidenten Joe Biden gick vinnande ur demokraternas primärval i Florida, Illinois och Arizona.

Britt-Marie Mattsson: Så kan Biden ta hem segern utan fler primärval

Joe Biden vann stort i de tre delstater som gick till primärval. Men Biden höll inget segertal. Han manade istället till enighet från sitt hem. Trycket på Bernie Sanders ökar att snabbt ge upp.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Det var Florida, Illinois och Arizona som röstade. Ohio sköt upp valet och flera delstater, som skall genomföra val de kommande veckorna, ställer för tillfället in med hänvisning till coronaviruset.

Joe Bidens segermarginal till Bernie Sanders var betryggande, trots att många äldre väljare uppmanats att inte gå ut. Och Biden vände sig direkt till de yngre som är Bernie Sanders bas:

– Jag hör er. Jag förstår er. Jag tänker ena det här partiet.

Pressad Bernie Sanders

Ännu har varken Biden eller Sanders tillräckligt med delegater för att klara hem nomineringen till partiets presidentkandidat. Och det är osäkert om och hur följande primärval skall kunna genomföras. Alla de tidigare demokratiska kandidaterna har redan gett upp och ställt sig bakom Joe Biden. Undantaget är Elizabeth Warren som inte valt sida.

Bernie Sanders pressades redan efter primärvalen förra veckan att lägga ned sin kampanj. Men Sanders gav inte vika. Det gjorde han inte heller 2016 då han, trots att han inte hade en chans, drev sin kampanj ända in i det demokratiska konventet och därmed underminerade Hillary Clinton. Det var hans fulla rätt men uppfattades som illojalt i en tid då kampen stod mot Donald Trump som manade republikanernas konvent att ”låsa in henne.”

Primärvalen är uppgörelser inom partierna. Det betyder att regelverken är partiernas egna och att de kan ändras både centralt och i delstaterna. Republikanerna har redan ställt in en del primärval med hänvisning till att Donald Trump redan är klar som partiets kandidat.

Biden är vinnartippad

Det betyder att demokraterna också kan ställa in sin nomineringsprocess med primärval med hänvisning till coronavirusets utspridning. Den diskussionen pågår inom demokraterna. Men det förutsätter att Joe Biden och Bernie Sanders ställer upp bakom beslutet och inte sedan klagar på att de ”berövats” en rättvis process.

Därför ökar trycket på att Sanders ger upp. Alla opinionsmätningar tyder på att Biden vinner majoriteten av delstaterna som väntar på att hålla primärval men som tvekar om att genomföra dem.

Bernie Sanders är vald som oberoende till senaten och har bara registrerat sig som demokrat under presidentvalen 2016 och 2020. Han betecknar sig under valrörelsen som demokratisk socialist.

Manar till enighet

Joe Biden gick försiktigt fram efter de senaste segervalen. Han framträdde i sitt hem med amerikanska flaggor bakom sig och manade hela nationen till enighet.

– Coronan gör inte skillnad på demokrater och republikaner, sade han.

Det finns en möjlighet för demokraterna att snabbt avsluta hela nomineringsprocessen, att samlas bakom Biden och att ställa in konventet i sommar där den formella nomineringen sker. Det kräver ändring av det interna regelverket i partiet men skulle ha fördelen att fokus riktas helt mot att besegra Donald Trump.

Biden var närmast uträknad för en månad sedan men framstår nu som den enande kraften inom demokraterna. Han har lovat att utnämna en kvinna till sin vicepresidentkandidat och behöver inte vänta med att namnge henne.

Biden har också möjlighet att nämna personer som kan ingå i en tänkt administration om han vinner och på det sättet visa att det finns ett team klart att ersätta Donald Trump och hans administration. Så agerade George W Bush inför valet 2000. Bush uppfattades som en svag kandidat och det fanns osäkerhet kring hur han skulle kunna regera. Han namngav därför en rad personer (som den respekterade Colin Powell som utrikesminister) redan före valdagen och stärkte därmed sin ställning.