Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Så kan bedragare komma åt känsliga uppgifter i din Iphone

I ett blogginlägg skriver säkerhetsexperten och apputvecklaren Felix Krause om ett säkerhetshot riktat mot Iphone-användare. ”Vill du ha en användares lösenord för att få tillgång till dennes Apple-konto, eller använda samma inloggningsuppgifter på andra tjänster? Då är det bara att be dem artigt”, skriver han.

Apputvecklaren och säkerhetsexperten Felix Krause skriver på sin blogg om ett nytt säkerhetshot som är riktat mot Iphone-användare.

Bedragare har nämligen lyckats härma den dialogruta som dyker upp i din telefon och ber om lösenordet till Icloud. Om försöket lyckas, kommer bedragarna enkelt åt dina kontouppgifter, exempelvis kreditkort, men även annan känslig information som hälsodata, mobilkontakter och bilder.
 

Säkerhetshålet är inte nytt

Och metoden är inte ny, något Felix Krause konstaterar i sitt blogginlägg. Han skriver att det funnits i flera år och att syftet med inlägget är att till slut täppa igen det säkerhetshål som existerar i Iphone.

”Vill du ha en användares lösenord för att få tillgång till dennes Apple-konto, eller använda samma inloggningsuppgifter på andra tjänster? Då är det bara att be dem artigt”, skriver han.
 

Så skyddar du dig

Det finns dock ett enkelt sätt att avslöja bedragarna. Genom att trycka på telefonens hemknapp ser du direkt om dialogrutan är äkta eller falsk. Är rutan kvar kommer den från Apple, men försvinner den tillsammans med resten av appen ligger något lurt bakom. Anledningen är helt enkelt att den dialogruta Apple själva lagt in i Iphone inte är bunden till någon app, till skillnad från bedragarnas efterapning.

Vill du dessutom vara ännu mer säker går du in i Inställningar och skriver in ditt lösenord där istället.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.