Så hjälper stockholmarna varandra

I vågorna efter dåden i Stockholm visar svenskarna solidaritet.

ANNONS
|

På fredagseftermiddagen, klockan 14:53, kom larmet om en lastbil körde in i en folkmassa på Drottninggatan i Stockholm. Fyra personer har dött och åtta är skadade. Sveriges statsminister Stefan Löfven har klassat händelsen som ett terrordåd.

LÄS MER:Lastbil körde in i folkmassa – minst tre döda

Hjälps åt i terrorns spår

Men det finns ljus i mörkret. Under hashtaggen #openstockholm hjälper stockholmarna varandra mitt i krisen och öppnar upp sina hem för de behövande. Den sprids just nu över både Facebook och Twitter.

De som delar med sig av hashtaggen, erbjuder allt från husrum, mat och skjuts till behövande.

"I allt detta kaos och fruktansvärda som händer är all gästfrihet som erbjuds under #openstockholm fantastisk att se", skriver exempelvis en privatperson. En annan erbjuder sovplats: "Bäddsoffa i Huddinge plats för 2 finns. #openstockholm"

ANNONS

Och är du stockholmare, och fast i Göteborg, kan du söka hjälp via den lokala hashtagen #opengöteborg.

Hit kan du söka dig för värme och tröst

Men det är inte det enda sättet solidariteten visats. Bland annat skriver butiken Science Fiction Bokhandeln på Facebook att de öppnat upp sina lokaler för de som vill komma in, få lite vatten och andas ut.

Världen sörjer med Stockholm

Två andra hastags, #prayforsweden och #prayforstockholm, sprids just nu världen över där användare av sociala medier kan skicka sina kondoleanser till de drabbade.

Teknikföretaget Apples VD Tim Cook skickade sina hälsningar på Twitter under eftermiddagen. Han skrev sin tweet på svenska:

Det är fortfarande oklart vilka motiv som ligger bakom dådet i Stockholm.

ANNONS