Att bli dumpad är inte kul och kan göra mycket ont, men det kan hjälpa, hur man blir dumpad.
Att bli dumpad är inte kul och kan göra mycket ont, men det kan hjälpa, hur man blir dumpad. Bild: JESSICA GOW / TT

Så gör man slut på bästa sätt

Att göra slut och att bli dumpad är ofta jobbigt. Men att göra slut på ett schysst sätt, gör att den dumpade kan ha lättare att gå vidare. Kalle Röcklinger, sakkunnig på RFSU, ger sina bästa råd på hur du på bästa sätt avslutar en relation. Att ghosta någon är inte det bästa sättet.

ANNONS
|

Har kärleken till din partner svalnat och det har gått så långt att du funderar på att göra slut är tillvägagångssätten många. Man kan säga det öga mot öga, via sms, via sociala medier, eller genom att helt enkelt bara försvinna från radarn. Men hur bör man göra slut för ett så bra avslut som möjligt?

– Det beror på om relationen varat i två veckor eller i 30 år. Och hur man är som person. En del har svårt att formulera sig, har svårt för möten, en del vill inte prata alls eller tycker det är svårt att formulera sig i skrift, säger Kalle Röcklinger, sakkunnig på RFSU.

ANNONS

Det är viktigt att vara snäll och tydlig när man ska göra slut, menar hon. Säg inte att du vill ha en paus fast du vet att du vill göra slut. En del kan blir lite elaka för att de vill att partnern ska släppa taget, men det svärtar bara ner relationen på sikt – och minnet av den, menar Kalle Röcklinger.

– Ibland tänker man att man inte vill såra, och lindar in det man vill säga, för att göra det mjukare. Men den andre vill kanske inte att det tar slut, då finns det en risk att den tar fasta på det som ger hopp, och det är inte omtänksamt att ge falskt hopp.

Så bör man avsluta en relation

Det finns inte heller någon perfekt tid att göra slut på, det finns aldrig en tid som lämpar sig för ett uppbrott. Men det finns till exempel tider man ska undvika, enligt henne. Som när det är 15 minuter innan födelsemiddagen, när man ska åka iväg på semester, eller klocka 04 på natten utanför klubben.

Hur ska man göra slut då?

– En del tycker sms är taskigt, andra tycker det känns överrumplande att vänta tills man ses och hade önskat en förvarning via sms. Ställ frågan till dig själv, vad skulle min partner föredra? Så den inte känner sig trängd, överrumplad eller illa behandlad.

ANNONS
Att ghosta någon är taskigt och omsorgslöst.
Att ghosta någon är taskigt och omsorgslöst. Bild: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Att göra slut genom att ghosta någon är taskigt

Ghosting, som det kallas att bara försvinna från sin partner och låta förhållandet rinna ut i sanden, är inte ett helt ovanligt sätt att göra slut på. Men det är absolut inget som Kalle Röcklinger rekommenderar. Det tycker hon är både taskigt och omsorgslöst, men också en kortsiktigt lösning.

– Ofta är det som är tyngst med ghosting känslan att inte veta, att någon försvinner och att man inte fått ett tydligt avslut. En bra fråga att ställa sig är om man själv skulle tycka om det här. Är svaret nej – då kanske man inte ska göra det. Andra frågan är, vad funkar för min partner?

Hon menar att om man blivit utsatt för ghosting kanske man själv ska hitta sitt avslut, att själv välja sitt avslut. Istället för att själv välja att försvinna kan det vara schysst att skicka ett kort meddelande via sms. Som "vi ska inte ses mer", det är ett bättre val.

Kalle Röcklinger, sakkunnig på RFSU.
Kalle Röcklinger, sakkunnig på RFSU. Bild: Daniel Ivarsson

– Att göra slut genom ghosting är ett kortsiktigt undvikande, för de flesta av oss rör sig i förhållandevis små kretsar, även i en storstad. Sannolikheten är stor att man springer på varandra på något sätt. Som när en kompis dejtar samma person, eller på förskolan om 20 år. Det kan ge dig problem längre fram.

ANNONS

Behöver vi alltid en förklaring för att kunna gå vidare?

– Frågan "varför?" dyker alltid upp hos den som blir lämnad, men det finns inte alltid ett svar på den. Frågan kommer inte alltid leda till ett svar.

Kalle Röcklinger säger att de flesta relationer har ett slutdatum, få relationer varar livet ut. Så det behöver inte alltid vara någons fel eller en tydlig orsak att det tar slut. Utan att bara relationen är färdig.

LÄS MER:Expertens råd: Så överlever du att bli dumpad

LÄS MER:Tidiga varningstecken: Då ska du inte satsa på relationen

LÄS MER:Fem tecken som visar att din relation inte är bra

LÄS MER:Så ofta har par sex

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS