Nuförtiden arrangeras resor till platser, där det kan finnas möjlighet att se norrsken förutsatt att omständigheterna är de rätta. Ingen modern människa förväntas att bli rädd för fenomenet, utan snarare fascinerad av ljusspelet i mörkret och söker sig dit.
Förr sökte man förklaringar utifrån sina förutsättningar att förstå världen. Genom tiden och inom olika kulturer har dessa sett olika ut. I dag skulle vi kalla dem för myter, sagor eller legender. Ofta handlar de om norrskenet var tecken från gudarna.
För 10 000 år sedan och i bibeln
De allra äldsta avbildningarna av norrsken är grottmålningar i Rouffignac, Frankrike, som till större delen består av djurporträtt. Dessa målningarna består av streck och bågar av stenåldersjägare som levde för cirka 10 000 år sedan. Grottsystemet utsågs 1979 till ett världsarv av Unesco.
I Bibeln finns norrskenet omtalat i Hesekiels bok i Gamla testamentet. I beskrivningen, omkring 2 600 år gammal, står det: ”Jag fick se en stormvind komma norrifrån, ett stort moln med flammande eld och ett sken omgav det”.
Vetenskapen och Aristoteles
Människan har försökt förklara himlafenomenet och kanske var den grekiske filosofen astronomen och naturforskaren Aristoteles, som levde år 384-322 före vår tideräkning, bland de första att dokumentera teorier, både i brev till Alexander den store och i sin bok Meterologica. Aristoteles anses vara en av förfäderna till meteorologi som vetenskap.
Först långt senare i modern tid när de första raketerna sändes upp i rymden kunde vetenskapsmännen ta fram mätbara fakta om norrskenets mysterium.
Norrsken i nordisk mytologi
Norrskenet inspirerade dramatiska berättelser i den nordiska mytologin och vikingarna firade ljusen i tron om att det var en jordisk manifestation av gudarna, som exempelvis Odin. Vikingarnas tro var att norrskenet var reflektioner av valkyriornas rustningar när de ledde utvalda krigare till Valhalla – och den enögde Odin.
I andra sagor har norrskenet en annorlunda betydelse. I några berättelser framställs ljuset som de fallna, modiga kämparnas sista andetag.
LÄS MER: Norrsken i hela Sverige – ny chans i natt
En gemensam tro för många urfolk i norra Europa, Amerika och Asien är just att norrskenet var den plats där de döda bodde, men att endast de som dött en våldsam eller för tidig död var välkomna in i skenet.
Nordisk ursprungsbefolkning och andra
Enligt samerna i norra Skandinavien var norrskenet energier från förfädernas själar. Att inte uppföra sig högtidligt och vördnadsfullt under ett norrsken kunde resultera i sjukdom eller till och med dödsfall. Den som fångade skenets uppmärksamhet kunde antingen bli bortförd och eller upplyft i himlen.
Exempelvis att vissla eller jojka respektlöst skulle då kunna vara farligt. Norrskenet var alltså ett dåligt omen.
Precis samma sak gällde hos Rävfolket i centrala Nordamerika. De fruktade norrskenet, eftersom de trodde att det var dräpta fienders själar som var redo att hämnas. Hos ursprungsbefolkningen i Nordamerika har det funnits många olika legender som kommit till för att förklara fenomenet.
Så uppstår norrsken
När solen får ett utbrott kastas solvind med laddade partiklar ut från solens yta. Ibland slungas dessa partiklar rakt mot jorden.
Norrsken uppstår när de partiklar som träffar jordens atmosfär krockar med de atomer och molekyler som finns där. Partiklarna fångas in av jordens magnetfält och styrs normalt mot jordens poler. Det beror på att magnetfältet där lutar ner mot jordytan. Det är därför norrsken ofta syns i norra Sverige.
Magnetosfären skyddar jorden från stora mängder energirika partiklar.
Inom inuitkulturer finns en legend som beskriver norrskenen som de dödas andar som spelar boll med skallen från en valross, medan det för öborna på ön Nunivak i Alaska var det precis tvärtom. Valrossarnas själar skulle ha spelat boll med en mänsklig skalle.
Folktro på Island, Grönland och i Norge
Inom isländsk folktro kunde norrskenet vara positivt, då det hjälpte till att lindra smärtan vid födsel. Under graviditeten skulle kvinnan dock inte titta direkt på ljuset, då deras barn riskerade att födas skelögda.
En tro hos inuiterna var att ljuset var andarna av barn som dött i barnsäng och som nu dansade över himlen. En annan tro var att de kunde tillkalla norrskenet för att tala med sina döda släktingar.
I Norge däremot, trodde man att norrskenet var själarna efter gamla ogifta kvinnor som dansade på himlavalvet och vinkade till människorna på jorden.
Positiva tolkningar i olika legender
Så, inte överallt och i alla tider har ljusspelen setts förebåda ond bråd död.
Svenska fiskare har exempelvis historiskt trott att norrskenet var reflektioner av gigantiska sillstim som simmade i närheten av båten. Norrskenet skulle ge lycka och var ett löfte om god fångst.
Simultana sken i norr och i söder
Det latinska namnet för norrsken på den norra hemisfären, aurora borealis, började användas redan under 1600-talet.
Aurora var morgondagens gudinna under antiken i den romerska mytologin. De antika grekerna och romarna trodde att Aurora varje dag åkte över himlavalvet i sin vagn för att upplysa sin bror och syster om att en ny dag tog sin början.
När skenet visar sig på den södra hemisfären kallas det aurora australis eller sydsken. Norrsken och sydsken uppstår simultant och sägs avspegla varandra nästan identiskt. På senare år har man upptäckt att skillnaden mellan skenen är att skenet i Antarktis är mer stabilt, medan Arktis i norr har ett mer intensivt och rörligt sken.
Polarsken kan användas som allmän beteckning för hela jorden.
Källor: hurtigrutenresan.se, jokkmokkguiderna.com, icehotel.com
Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.