Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ett fång rosor och armarna i luften. Förväntningarna i kongressalen gick nästan att ta på när Magdalena Andersson valdes till partiledare för Socialdemokraterna. Bild: Anders Ylander
Ett fång rosor och armarna i luften. Förväntningarna i kongressalen gick nästan att ta på när Magdalena Andersson valdes till partiledare för Socialdemokraterna. Bild: Anders Ylander

Arne Larsson: Så förändras spelplanen med ny S-ledare

Stefan Löfven äntrade scenen med ett stort fång med rosor, räckte över dem till Magdalena Andersson och lyfte hennes hand till skyn. Folk stod upp. Tjoade och applåderade. Känslan var mer väckelsemöte än partikongress.
Socialdemokraterna har fått en ny partiledare – men beter sig som om hela partiet och allt runtomkring förändrats. Så är det inte riktigt.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

De flesta man pratar med på Socialdemokraternas kongress på Svenska Mässan beskriver det ungefär likadant: efter sju svåra år i regeringsställning, präglade av kriser och kompromisser, var partiledningen rätt slutkörd.

Regeringsunderlaget spretade. Den egna politiken visste man knappt ens själv vad den innehöll och kampsångerna klingade lite falskt. Det är ju inte lätt att övertyga väljarna om att man ska platta till ett ojämlikt samhälle när man precis medverkat till att avskaffa värnskatten – och därmed göra klyftorna mellan fattig och rik större än någonsin.

Förlusten var redan ett faktum

Helt ärligt verkar de flesta varit rätt övertygade om att valförlusten 2022 mer eller mindre redan var klar. Men så hände något.

Stefan Löfven bestämde sig för att avgå – och Magdalena Andersson tackade ja till att ta över. Game on!

Nu står hon där på podiet i Svenska Mässan med en bukett rosor i ena handen och den andra i luften. Trehundrafemtio kongressombud samt diverse partilegendarer låter som en ishockeypublik. Förväntningar går nästan att ta på.

Hon är rappare än Stefan Löfven. En skarpare debattör.

Magdalena Andersson har visserligen haft en högst central roll i den ledning som kompromissat och suddat ut Socialdemokraternas identitet. Samtidigt är det inte hon som personifierat Januariavtalet.

Två viktiga förändringar

Med en ny ledare väcks nya förhoppningar, och i grunden handlar det om två saker:

  • Även om Magdalena Andersson, precis som Stefan Löfven, måste accepteras av Vänsterpartiet och Centerpartiet för att bli vald till statsminister så kommer hon ha en större frihet att visa vilka Socialdemokraterna är och vad partiet står för. Januariavtalet finns inte längre. Och eftersom hon inte är lika tätt förknippad med kompromisspolitiken, så kommer hon nå ut på ett annat sätt med partiets eget budskap. Redan på sin första presskonferens som partiledare började hon staka ut kursen, med en annan glöd än sin företrädare.
  • En ny ledare skakar om spelplanen. Plötsligt är det inte Socialdemokraterna som har en grånad och lite trött veteran som ska matcha Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson. Istället är det tvärt om. Nu är det ledarna för M och SD som tvingas slåss mot känslan av att gå på autopilot och rutin i debatterna. Och frågan är om Magdalena Andersson inte blir svårare att hantera för de politiska motståndarna. Hon är rappare än Stefan Löfven. En skarpare debattör. Dessutom har hon sannolikt tyngre meriter än någon annan svensk tillträdande partiledare har haft i modern tid. Sju år som finansminister, planeringschef i statsrådsberedningen, överdirektör på Skatteverket och, före det, studier på Harvard. Det är inte omöjligt att till och med en och annan borgerlig väljare inser att hon faktiskt klarar av att göra jobbet.

Men vissa saker är sig lika

Därmed inte sagt att det är en lätt uppgift som väntar.

Uppdraget att renodla Socialdemokraterna och föra fram en tydlig socialdemokratisk politik innehåller en inbyggd risk: den kan möjligen få partiet att växa, men kan också stöta borta nödvändiga samarbetsparters.

För även om vissa saker förändras med en ny partiledare så finns annat som består. Som att Magdalena Andersson kommer att blir tvungen att sträcka sig både åt höger och vänster för att få ihop ett regeringsunderlag. Precis som Stefan Löfven.

LÄS MER: Så ska Magdalena Andersson bli statsminister

LÄS MER: Stefan Löfven ökar pressen på MP och C: ”Frågan måste lösas”