Sällsynt rörelsefrihet i Nordstan

ANNONS
|

På golvet i en av Nordstans gränder har vad som ser ut som byggnadsställningar ställts upp. Under fyra dagar har såväl nybörjare som internationella parkourutövare svingat sig runt i tävling, träning och lek.

Nioårige Douglas Hansen har testat flera olika idrotter men har fastnat för parkour och att sporten sker på utövarens villkor.

– Det är ingen som säger till en vad man ska göra, säger han innan han klättrar upp och bort igen.

Utanför parkourområdet står Douglas pappa Patrik Hansen och tittar på.

– Det är han själv som har hittat parkouren och jag tycker det är jättebra att han har hittat sin pryl. Jag har noterat att det bland utövarna finns en sammanhållning. De blir snabbt vänner och tar hand om varandra. Äldre guidar yngre. Det finns ett bra tänk kring kroppen och ett hjärta i sporten, säger han.

ANNONS

Sporten tar gymnastiska element och översätter det till gatan eller, som i det här fallet, en bana där det gäller att ha ett så bra flow i rörelserna som möjligt. Stundtals är det halsbrytande konster uppe i ställningarna. Det finns naturligtvis en skaderisk men den risken finns inom all idrott, menar Patrik Hansen.

– Absolut, men det är som med allt annat. Man kan skada sig när man rider också. Man får träna och försöka att ta det i sin egen takt. Men börjar man när man är ung får man ju en bra kroppskontroll. Det är kul när ens barn hittar sin grej. Då är det bara att låta dem köra, säger han.

Julius Rosander, Elias Skålberg Strande och Gabriel Nilsson är också i Nordstan och tränar. De är alla runt tolv år och planen är att lägga hela dagen här, denna sista sportlovsdag innan skolbänken väntar igen.

– För ungefär två år sedan kollade jag och Elias på en parkourvideo och ville testa. Vi trodde att vi också skulle hoppa mellan tak så vi började träna vid vår lekplats. Sedan började vi bara, säger Julius Rosander.

Arrangör är parkourföreningen Stampede där Oliver Nordin är engagerad. Han är nöjd med de fyra dagarna i Nordstan.

ANNONS

– Det har varit väldigt kul. Folk i alla åldrar är här och umgås och ger varandra tips. Det har varit ett stort intresse. Det är många som varit här och kollat och tränat, säger han.

Fakta: Le Parkour

  1. Sporten har sitt ursprung i Frankrike och uppstod på 80-talet i Parisförorten Lisses. Andra namn är freerunning eller l’Art du Déplacement.
  2. Rötterna sträcker sig tillbaka till 60-talet och den militära hinderbanan som på franska heter just parcours du combattant.
  3. Parkour som tävlingsform är bara en liten del av vad som omfattas av begreppet. För många utövare är det minst lika mycket en livsstil.
ANNONS