Vissa hundraser är mer känsliga än andra, och då framförallt mer aktiva hundraser, till exempel vallhundar och jakthundar.
Vissa hundraser är mer känsliga än andra, och då framförallt mer aktiva hundraser, till exempel vallhundar och jakthundar. Bild: Kolosov Konstantin

Så undviker du att stressa din hund i sommar

För många är sommaren den perfekta tidpunkten att skaffa valp. En lång ledighet med varma dagar och utomhuslek kan dock stressa hunden – ordentligt. Något som hade kunnat undvikas, menar experten.
– I vissa fall vill folk lämna tillbaka sina hundar, säger Nina Roegner, hundtränare på Hundakademin i Lindome.

ANNONS
|

Sommar, semester och lediga dagar. För många är det en bra tid att införskaffa en efterlängtad valp. Men enligt hundtränaren Nina Roegner finns vissa risker med att köpa hund precis när det äntligen blivit varmt ute.

– Det finns en uppfattning om att hundar alltid ska leka, springa efter pinnar och dra i saker. När sommaren kommer blir det dessutom lättare att motivera sig själv att vara ute mycket med hunden. Men många hundar, och då framförallt valpar, blir jättestressade av det här, säger Nina Roegner.

Hon menar att hunden måste få en chans att vila och återhämta sig.

ANNONS

– En del människor skaffar valp och glömmer helt att uppfostra dem till att kunna slappna av. Detta leder sen till att de själva tror att de har skaffat en problemhund, och i vissa fall vill då folk lämna tillbaka sina hundar.

Aktiva hundar mer känsliga

Vissa hundraser är mer känsliga än andra, och då framförallt mer aktiva hundraser, till exempel vallhundar och jakthundar.

– De är helt enkelt lättare att dra igång. Många valpägare köper en hund som ska passa in i ett aktivt liv, och då köper man en aktiv hundras utan att tänka på att man kan råka dra igång sin hund till oanade nivåer, säger Nina Roegner.

Hon poängterar också att det inte bara gäller valpar. Även vuxna hundar kan bli extremt stressade av för mycket lek och för lite vila.

Expertens bästa tips

Så hur märker man egentligen om hunden är stressad? Enligt Nina Roegner finns det stora likheter mellan hundens beteende och vårt eget.

– Det är lite som att ha ett överaktivt barn. Som förälder är det ju jättekul att ta med sig barnet till Liseberg, men det är ju ingenting man gör varje dag. Hundar blir också griniga och gnälliga när de är stressade. Det gäller att lära sig läsa hundens signaler, till exempel att de får svårt att hamna i djupsömn och kanske nafsar efter dina fingrar. Man har triggat igång ett jaktbeteende, helt enkelt.

ANNONS
Nina Roegner och hennes hund Moster, en australian shepherd.
Nina Roegner och hennes hund Moster, en australian shepherd. Bild: Privat

För den som uppfattar att man har en hund med ett problembeteende har Nina Roegner några goda råd att ge.

– Lär hunden att slappna av. Framförallt valpar måste sova, vila och återhämta sig. Om du tar med hunden på en grillfest, låt inte hunden springa runt och nosa på allt och leka med alla under en hel kväll. Ta upp hunden i famnen och lär den att vila trots att det händer mycket runtomkring. Du måste våga sätta ramar för vad som är okej.

Finns det hundar som är omöjliga att uppfostra?

– Nej. Det finns hundar som kan verka omöjliga, men det är en effekt av den här stressen. De kan inte ta in information. En stressad hund kan springa genom ett stängsel gjort av taggtråd trots att örat sitter kvar och bara fortsätta springa. Lär hunden ordentligt från första början så att även du lär dig sätta gränser.

ANNONS