Så firar göteborgarna Gustav Adolfsdagen

Gustav Adolfsbakelsen firar 110 år idag. Bortsett från regionala skillnader mellan Stockholm och Göteborg så skiljer sig bakelsens utseende och smak också beroende på vilken konditor man vänder sig till.

ANNONS
|

Hur en Gustav Adolfsbakelse ska se ut och hur den ska smaka beror helt och hållet på vem du frågar. När GP besöker två olika konditorier i centrala Göteborg under onsdagseftermiddagen visar det sig att också kundernas önskemålen kan varierar starkt. Den ursprungliga Gustav Adolfsbakelsen skapades av Emil Bräutigam för 110 år sedan på hans kafé som låg mellan Östra Hamngatan och Kungsgatan i Göteborg.

 Gatuprataren utanför Ahlströms konditori. FOTO: PER WAHLBERG
Gatuprataren utanför Ahlströms konditori. FOTO: PER WAHLBERG Bild: PER WAHLBERG

"Idag firar vi Gustav Adolf" står det skrivet på en stor gatupratare utanför Ahlströms konditori.

– Jag tyckte bara att det såg väldigt gott ut. Sedan läste jag om denna speciella dagen och då kör vi på det, säger Eva Mollnar och skrattar.

ANNONS
– Jag tyckte bara att det såg väldigt gott ut. Sedan läste jag om denna speciella dagen och då kör vi på det, säger Eva Mollnar.
– Jag tyckte bara att det såg väldigt gott ut. Sedan läste jag om denna speciella dagen och då kör vi på det, säger Eva Mollnar. Bild: PER WAHLBERG

Hon är en av de många kunderna som lockades in i lokalen tack vare reklamskylten som står utanför idag.

Kungen klistrad på kejsaren

Berit Corneliusson jobbar bakom disken på Ahlströms. Många av bakelserna som i vanliga fall också finns i konditoriets utbud fick just idag kungens medaljong i choklad på sig. Så också några bitar prinsesstårtor eller smördegsbakelserna som en gång i tiden skapades för Napoleon Bonapartes ära.

Men är inte det fusk?

– Så är det med alla de här bakelserna egentligen. För Napoleon är ingen Gustav Adolf. Det är ju två olika herrar skulle jag säga. Bara de får ett chokladhuvud på så är alla nöjda, förklarar hon.

Samtidigt så finns det dock en bakelse i sortimentet som bara erbjuds den 6:e november som kallas för husets egen klassiker. I år finns det fem olika alternativ och även ett som är veganskt.

Variera till form och innehåll

– Det som är standard är val snarast att det är ett emblem ovanpå och det är ofta i choklad men kanske i vit marsipan också, förklarar Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges Bagare & Konditorer.

Han anser att uppmärksamheten kring bakelsen har ökat. Samtidigt upplever han ett fokus på mer hantverksskicklighet inom konditoribranschen under de senaste åren.

ANNONS

Berit Corneliusson på Ahlströms tycker inte att efterfrågan efter just Gustav Adolfsbakelsen har blivit mycket större under de senaste åren.

– Det är mindre företag som handlar i år. Man bjuder inte sina anställda lika generöst som det var för två år sedan, säger hon.

Ingen fara för Fettisdagen

Trots eventuella hantverkstrender är det oklart om Gustav Adolfsdagen skulle kunna bli lika populär som Semmeldagen.

– Det är kanske svårt att jämföra med Fettisdagen för den är så extremt stark. I samma takt som hantverket blir viktigare så upplever jag att i Västsverige och Göteborg, där Gustav Adolf är en extra stor hjälte, intresset ökar. Man vill särskilja sig, säger Martin Lundell.

– Stockholmare brukar ju lite svårt att ta efter Göteborg men när det gäller Gustav Adolfsbakelsen så ser jag att man verkar ha gjort det, fortsätter han.

Det finns lika många variationer i Stockholm som här, säger Loke Cook som är på besök i Göteborg idag.FOTO: PER WAHLBERG
Det finns lika många variationer i Stockholm som här, säger Loke Cook som är på besök i Göteborg idag.FOTO: PER WAHLBERG Bild: PER WAHLBERG

På konditoriet Brogyllen träffar GP senare på Loke Cook som sitter framför en talrik med en Gustav Adolfsbakelse. Han kommer från Stockholm och är på besök i Göteborg. Just idag ville han passa på och unna sig en bakelse nämnd efter stadens grundare.

– Jag tycker att det ska vara choklad i och den ska ha den här fyrkantiga formen, med medaljongen förstås. Men det finns lika många variationer i Stockholm som här, berättar han.

ANNONS

ANNONS