Bluff, båg och bondfångeri. Ofta används kända företags namn och logotyper för att locka dig att klicka. Oseriösa handlare påstår att erbjudandet strax försvinner.
Bluff, båg och bondfångeri. Ofta används kända företags namn och logotyper för att locka dig att klicka. Oseriösa handlare påstår att erbjudandet strax försvinner. Bild: Kollage: Eva Wieselgren

Så avslöjar du bluffar på nätet

”Ditt Spotifykonto är avslutat. Tack för den här tiden.” Du har Spotify men har inte sagt upp det. Du klickar på länken för se vad som hänt ... eller vänta lite. Är det en bluff?

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

E-post, meddelanden, annonser på Facebook och Instagram – överallt dyker det upp bluffar med syfte att lura dig på olika sätt. De kanske vill kapa ditt kreditkort, eller komma åt ditt Facebookkonto för att lura dina vänner, eller locka in dig på ett nätcasino eller bara få dig att köpa en produkt som inte är vad den utger sig för att vara.

Ofta är bluffarna lätta att genomskåda, men ibland är det risk att du blir lurad. Om du till exempel väntar på ett paket från en vän i utlandet och får ett sms som verkar komma från Postnord där det står att portot är för lågt och du måste betala. Eller om du just tänkt att du ska starta en prenumeration på HBO för att se sista säsongen av "Game of Thrones" och det kommer ett erbjudande där du kan få ett halvår för en tia. Eller om du plötsligt får ett kanonerbjudande på prylen som du verkligen behöver.

ANNONS

Fem saker du kan göra för att avslöja bedragare och slippa bli lurad:

Kolla avsändaren. Du kan hålla muspekaren (eller trycka med fingret i mobilen) på avsändaren i e-post för att se vad som finns bakom. Står det Spotify som avsändare men adressen är terje@marketplacesentinel.com, då är det inte från Spotify. Står det info@spotify-se.com är det inte heller från Spotify. Är det svårt att avgöra, utgå från att det är bluff.

Klicka inte på länkar om du är osäker på vart de leder. Får du ett besked att det är problem med ditt konto eller dina transaktioner någonstans, skriv in adressen själv i webbläsaren och logga in på ditt konto på samma sätt som du brukar för att kontrollera.

Tänk kritiskt och använd sunt förnuft. Facebookvännen som skickar oväntade meddelanden om pengar är troligen en bedragare som kapat kontot. Den revolutionerande produkten som säljs jättebilligt fungerar troligen inte. En Facebooksida med oklar avsändare kommer inte att skänka bort en ny Volvo.

Lämna aldrig ut lösenord, bankkortsnummer eller bank-id-koder till någon.

Om du misstänker att du blivit lurad, agera direkt. Spärra ditt bankkort (det kan du ofta göra i bankens app) om du lämnade ut kortuppgifter, be bank eller kortföretag stoppa transaktionen, byt lösenord om du loggade in på ett konto.

ANNONS
ANNONS