Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Ryssland lämnar kärnvapenavtal

Nu lämnar även Ryssland nedrustningsavtalet INF, som en reaktion på att USA igår drog sig ur pakten.

Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Rysslands president Vladimir Putin ska under lördagen ha meddelat de ryska ministrarna för försvar och utrikesfrågor, att Ryssland nu följer i USA:s spår och lämnar avtalet. USA:s utrikesminister Mike Pompeo berättade under fredagen att USA drar sig ur överenskommelsen, med argumentet att Ryssland ska ha brutit mot pakten under flera år. De anklagelserna tillbakavisar dock Ryssland.

På lördagen sade Putin också att Ryssland kommer att påbörja arbetet med att bygga nya robotar och uppmanade ministrarna på mötet att inte inleda nedrustningssamtal med Washington.

LÄS MER: USA bryter det historiska kärnvapenavtalet med Ryssland

Förbereder för värld utan pakten

Framtiden för avtalet har länge sett mörk ut. Nyligen berättade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg att Ryssland inte visat några tecken på att vilja nå en överenskommelse.

– Så vi måste förbereda oss på en värld utan INF-pakten, sade han.

INF-avtalet ingicks mellan USA och dåvarande Sovjetunionen under det kalla kriget 1987. Pakten har reglerat parternas användning av medeldistansrobotar i Europa. Washington hade ställt Moskva inför ett 60 dagar långt ultimatum att förstöra roboten Novator 9M729, som USA till skillnad från Ryssland anser bryter mot avtalet.

Ett resultat av INF-avtalets tillkomst var att parterna förstörde närmare 2  700 robotar. Kritiker menar dock att överenskommelsen är omodern och bland annat borde omfatta fler länder och robottyper för att behålla sin betydelse.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.