Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
I helgen fördes den ryska politikern Aleksej Navalnyj till sjukhus i Berlin, nu står det klart att han insjuknade efter att ha blivit förgiftad. Bild: Markus Schreiber

Ryska regimkritikern Aleksej Navalnyj bekräftat förgiftad

Tester visar nu att den ryska regimkritikern Aleksej Navalnyj blev förgiftad, uppger AFP.

Den ryska oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj bär spår av förgiftning, uppger sjukhuset Charité i Berlin där han vårdas.

Han vårdas fortfarande på sjukhus under konstant polisiär bevakning, men hans tillstånd uppges inte längre vara livshotande, enligt Reuters.

I ett uttalande under måndagen säger Angela Merkels talesperson Steffen Seibert att Navalnyj är satt under beskydd eftersom det med största sannolikhet handlar om en giftattack mot den ryska politikern.

– Misstanken är att han blivit medvetet förgiftad eftersom Ryssland haft flera misstänkta sådana fall på senaste, säger han i ett uttalande till Reuters.

LÄS MER: Navalnyjs tillstånd ”väldigt oroväckande”

Enligt Reuters uppger sjukhuskällor att det är osäkert om Navalnyj kommer att få långtgående skador på nervsystemet.

Insjuknade under flygning

Politikern och regimkritikern Aleksej Navalnyj flögs under lördagsmorgonen från Omsk där han insjuknat till Berlin för vård. Detta efter att han blivit sjuk under en flygtur från Tomsk i Sibirien till Moskva. Tidigt kom misstanken om att han förgiftats ombord efter att ha druckit en kopp té.

Den teorin avfärdades av de ryska läkarna i Omsk.

– Diagnosen förgiftad var den första som föreslogs, även av sjukvårdarna. Det var därför patienten lades in på toxikologiavdelningen. Om vi hade hittat någonting som kunde bekräfta förgiftning så hade allting varit mycket lättare för oss, säger biträdande sjukhuschef Anatolij Kalinitjenko enligt nyhetsbyrån Interfax.

Putinkritikern Alexej Navalnyj, arkivbild Bild: Pavel Golovkin/TT
Putinkritikern Alexej Navalnyj, arkivbild Bild: Pavel Golovkin/TT

Tidiga tester påvisade industriella kemiska substanser på hans kläder och händer, men först nu när prover tagits på sjukhuset i Berlin bekräftas alltså misstanken om att han blivit förgiftad.

LÄS MER: Navalnyj i koma: ”Försöker rädda hans liv”

Tidigare fängslad

Navalnyj är en känd oppositionell och skarp regimkritiker. Han har tidigare arresterats, dömts till fängelse och hindrats från att ställa upp i val. Han har också attackerats även när han satt i häkte. Då fanns också en misstanke om att det kan ha varit ett försök att skada honom med giftiga kemikalier.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.