Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Rymdfarkost har lyft från jorden med fyra rymdturister

Strax efter klockan 02 under natten mot torsdagen lyftes den planerade rymdkapsel från SpaceX med fyra rymdturister, enligt CNN. De beräknas vara tillbaka om tre dagar om allt går som planerat.

Natten till torsdagen svensk tid planerades rymdkapsel från SpaceX med fyra rymdturister att lyftas. Detta är den första resan som görs utan några professionella astronauter ombord, något som CNN tidigare rapporterat om.

Själva resan finansieras av affärsmannen och miljardären Jared Isaacman. Med sig ombord har han också canceröverlevaren och läkarassisten Hayley Arceneau, läraren Sian Proctor och flygvapenveteranen Chris Sembroski. De övriga tre passagerarna var alla främlingar för Isaacman tidigare och har valts ut på olika sätt, dels genom lottning och tävling.

Men enligt CNN har de tränat med SpaceX och lärt känna varandra mer på några utflykter de gjort tillsammans under de senaste sex månaderna.

Rymdfarkosten har lämnat jorden

Några timmar före rymdresan vinkade de av sina familjemedlemmar och kollegor innan de kördes i väg till rymdfarkosten. Väl på plats togs det bilder och Sian Proctor ska även ha dansat sig fram till luckan, enligt AP.

Strax efter klockan 02 under natten mot torsdagen svensk tid avgick rymdresan från NASA:s Kennedy Space Center i Florida, USA.

Två och en halv minut efter själva uppskjutningen kom den nedre delen av raketen, som ger den första dragkraften, tillbaka som planerat. SpaceX vill nämligen kunna renovera och flyga raketen igen, rapporterar CNN.

Efter det accelererade den andra etappen av raketen bara snabbare och snabbare tills den till slut också lossnade. Det som blev kvar av raketen kommer att kasseras i havet. De fyra passagerarna ombord klarade av den inledande fasen och kunde påbörja sin resa med viktlöshet i Crew Dragon-kapseln.

Kan prata med sina familjer

Rymdturisterna förväntas vara i väg i tre dagar och de kommer under dessa dagar att kretsa runt jorden, 575 kilometer upp. Enligt CNN tar ett varv runt jorden ungefär 90 minuter.

Med hjälp av NASA:s kommunikationssystem kommer passagerarna kunna prata med sina familjemedlemmar när de befinner sig i rymden. De kommer också att genomföra några uppdrag under tiden.

Läkarassistenten Hayley Arceneau, 29, kommer bland annat att prata med sina patienter på St. Jude Children’s Research Hospital. Hon är också den yngsta amerikanen som någonsin varit i rymden, enligt CNN Business.

Enligt CNN är det svårt att bedöma riskerna för resan men enligt NASA menar man att risken är 1/270 att resan slutar i ett katastrofalt misslyckade.

Om tre dagar väntas rymdfarkosten landa vid Floridas kust med fallskärmar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.