Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Att duka ett bord är komplicerat för en robot. MIT-forskarna utvecklar ett system där roboten kan göra jobbet genom att härma en människa, och klara det även om detaljerna ändras. Bild: Christine Daniloff, MIT
Att duka ett bord är komplicerat för en robot. MIT-forskarna utvecklar ett system där roboten kan göra jobbet genom att härma en människa, och klara det även om detaljerna ändras. Bild: Christine Daniloff, MIT

Eva Wieselgren: Roboten lär genom att härma

Att ha en robot som hjälper till i hemmet skulle vara kul. Men hur får jag roboten att göra det jag vill om jag inte är programmerare? Nu har forskare utvecklat teknik som gör att robotar kan härma människor.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Många människor har redan robotar hemma som dammsuger och klipper gräset. De är programmerade att göra en sak. Kanske har de olika program och inställningar, men du kan inte få dem att koka kaffe eller sortera tvätt.

Människolika hemrobotar finns, men är ännu för dyra för att vara konsumentprodukter. Vi har tidigare skrivit om den norska roboten Eve, som kan servera kaffe eller laga mat. Idén med den är att den ska vara överkomlig i pris och att ägaren sedan kan prenumerera på appar till den som ger den olika funktioner. Att till exempel diskmaskinstillverkaren kan tillhandahålla en app som får roboten att sköta disken.

Ganska smidigt, men forskarna på MIT, Massachusetts Institute of Technology, har en ännu smidigare lösning på gång.

De har utvecklat ett system som hjälper robotar att härma människor. Roboten får se på, med sina kameraögon, när en människa gör något komplicerat, som att duka ett bord, och kan sedan upprepa samma sak.

Systemet kallas PUnS, Planning with Uncertain Specifications. Det får roboten att agera även om förhållandena är annorlunda än när den lärde sig. Om till exempel servetterna är slut eller en kniv saknas kan roboten ändå lösa uppgiften. Den dukar utan servetter eller fortsätter lägga ut gafflarna och lämnar plats för kniven tills kniven kommer tillrätta.

Forskarna har testat att göra det svårt för roboten. De har gömt saker som ska stå på bordet, satt allt på olika platser eller lagt det i en hög. Men under försöken har roboten löst sin uppgift och dukat bordet som en människa skulle ha gjort.

Om det här blir standard kan vem som helst ge instruktioner till en robot. På en arbetsplats kan en människa visa roboten vad den ska göra, på samma sätt som man skulle visa en praktikant. I hemmet kan roboten titta på när du fyller diskmaskinen med disk och sedan göra samma sak, utan att du behöver ringa någon it-support eller läsa någon manual.

När roboten lärt sig kan du be den ta hand om disken. Den kommer att göra det även om det är andra tallrikar eller fler glas än när du visade.

Programmerarna behöver nog inte känna att deras jobb är hotade. Men vi kan kanske hoppas på en tid när vi i stället för att svära över krånglig teknik kan behandla datorn som en människa.