Riskgrupper får vänta på ersättning

Den som tillhör en riskgrupp och inte kunnat arbeta under pandemin har nu rätt till statlig ersättning. Pengarna kan dock dröja, då det först går att ansöka om dem i slutet av augusti, enligt Sveriges Radio.

ANNONS
|

Sedan första juli har personer i vissa riskgrupper som tvingats avstå från att arbeta för att hindra smittspridning rätt till statlig ersättning. Som mest 804 kronor före skatt per dag enligt det nya regelverket.

Syftet med de ökade ekonomiska ersättningarna är att stärka skyddet för personer som löper störst risk att bli allvarligt sjuka av det nya coronaviruset.

LÄS MER: Klart: Riskgrupper för corona får extra ersättning

Det går dock inte att ansöka om pengarna förrän i slutet av sommaren, eftersom Försäkringskassan tvingas bygga om sina e-tjänster för att kunna ta emot ansökningarna.

– Det är inte acceptabelt. Det innebär att du måste ha ganska god ekonomi för att klara dig ytterligare två månader till innan du vet ens om du kommer i fråga för det, säger Kristdemokraten Acko Ankarberg Johansson, som är ordförande i riksdagens socialutskott till Sveriges Radio.

ANNONS

Vill se förändring

Trots att de nya reglerna redan röstats igenom i riksdagen och gäller från och med nästa vecka går det därför inte att ansöka förrän den 24 augusti. Något som Acko Ankarberg Johansson hoppas se ändring på.

– Jag hoppas att regeringen omedelbart tar tag i detta och ser till att människor kan ansöka om ersättning från 1 juli, säger hon till Sveriges Radio.

LÄS MER:Regeringens förslag om riskgrupperna räddar inte Tarik

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS