Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
  Bild: Langhjelm
Bild: Langhjelm

Risk för halka när snön drar in över Göteborg

Ett snöoväder har dragit in över Göteborg, något som påverkar trafiken. Under eftermiddagen krockade två lastbilar i Tingstadstunneln och två personer fick föras till sjukhus efter att en bil voltat i Härryda.

Både Trafikverket och meteorologer varnar för halka och dåligt väglag, och Västtrafik varnar för förseningar runt om i regionen efter att ett snöoväder drog in över Göteborg under tisdagsförmiddagen.

Halkan har orsakat flera trafikolyckor under dagen. Strax innan klockan 18.30 krockade en lastbil och en personbil på Älvsborgsbron. Olyckan ska ha skett i början av bron i riktning mot Hisingen. Räddningstjänst är på plats.

– En lastbil och personbil har kolliderat lite lätt, det är mindre plåtskador. Fordonen står ganska bra, men en fil påverkas, lite långsamt går det där men man kommer förbi, säger Johan Eklund, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten Storgöteborg.

På länsväg 162 i riktning mot Munkedal har två bilar kolliderat. Polisen uppger att vägen är avstängd tillsvidare. Det finns ännu inga uppgifter om personskador.

Latsbilskrock i Tingstadstunneln

Vid 15.50-tiden kolliderade två lastbilar i Tingstadstunneln, och två körfält stängdes av.

– En lastbil kommer behöva bärgas, så det är lite besvärligt. För närvarande har vi ingen bra prognos. Det är lite köer där, säger Daniel Gyllén, trafikledare.

Under en knapp timmes tid var framkomligheten begränsad. Men klockan 16.45 flöt trafiken åter på som vanligt. SOS Alarm meddelade senare att ingen person kommit till skada.

På en väg i Härryda kommun voltade en bil med tre passagerare och landade på taket. Räddningstjänst och ambulans var snabbt på plats med flera enheter, och tre personer har förts till sjukhus för kontroll.

Trafikstörningar

Under dagen har det även varit generella förseningar i buss- och spårvagnstrafiken i regionen. Tågtrafiken berörs inte i nuläget.

Snöfallsområdet som dragit in över södra Sverige berörde till en början främst Göteborgsområdet och delar av Bohuslän. Under dagen kommer det dock att sprida sig över hela Västra Götaland.

Enligt Ian Engblom, meteorolog på Foreca, kan nederbörden övergå till blötsnö eller regn under eftermiddagen.

– Det innebär risk för snöhalka. Om det övergår i regn kan det bli ishalka eftersom vägbanorna fortfarande är kalla.

Efter ett uppehåll ikväll beräknas mer nederbörd över Göteborgsområdet imorgon. Här blir det mest snöblandat regn medan man får mer snö inåt landet.

– Man ska vara rätt försiktig i morgontrafiken, särskilt en bit in från kusten. Ska man åka mot inre delen av Bohuslän, Vänersborg, Borås eller inre delen av Halland kan det blir rejält halt imorgon bitti, säger Ian Engblom.

Nederbörden kan också innebära nedsatt sikt, inte minst när den dragit förbi och det bildas dis eller dimma.

Även Trafikverket varnar för besvärligt väglag i samband med snö och minusgrader.

– Tänk på att anpassa farten efter väglaget. Det kan slå om väldigt fort, säger myndighetens pressinformatör Thomas Johansson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.