Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ringhals kärnkraftverk får en utökad beredskapszon.  Bild: Jonas Lindstedt/TT
Ringhals kärnkraftverk får en utökad beredskapszon. Bild: Jonas Lindstedt/TT

Ringhals beredskapszon utökas

Kärnkraftverket Ringhals beredskapszon utökas så att både Varberg och Kungsbacka ingår. Även göteborgarna kan komma att påverkas när nya riktlinjer för säkerhet tillämpas.
– Vi jobbar fram en plan, säger Daniel Csaki vid Länsstyrelsen i Halland.

Alla som bor inom 25 kilometer från kärnkraftverket Ringhals kommer nu att ingå i ett beredskapsområde. Området har inte förändrats sedan 1980-talet och efter olyckan i Fukushima i Japan för elva år sedan har nya internationella riktlinjer tagits fram, har SVT Nyheter Halland tidigare rapporterat.

I dag omfattas 25 000 invånare av beredskapen men i det nya området är det ytterligare 100 000 som berörs.

– Dagens beredskapszon är föråldrad. Man har tagit beslut om att anpassa beredskapen efter internationella riktlinjer. Förändringen är en modernisering och förbättring, säger Daniel Csaki, samordnare kärnenergiberedskap vi Länsstyrelsen i Halland till GP.

Boende i området kommer få hem information i brevlådan och i kuvertet kommer det även att finnas jodtabletter. De boende kommer även få hem en RDS-mottagare som kan varna vid en kärnkraftsolycka. Det kommer även att installeras 80 nya Hesa Fredrik-tyfoner.

Även Göteborg kommer att ingå i något som idag kallas indikeringszon, men den benämningen kan komma att ändras. Länsstyrelsen i Halland har inlett en dialog med Region Västra Götaland för vad det kommer innebära för invånarna. Det kan handla om bland annat strålningsmätning och förmåga att utrymma.

– Det kan också innebära utdelning av jodtabletter till riskgrupper. Vi jobbar fram en plan och vi har ett nationellt lager och även ett regionalt lager i Västra Götaland. Men det är just nu ett pågående arbete, säger Daniel Csaki.

Han vill understryka att förändringarna inte har något med Rysslands invasion av Ukraina eller det rådande säkerhetsläget i Sverige.

– Vi hade ganska mycket tryck från folk som ville bunkra jodtabletter utifrån situationen i Ukraina. Men det behövs inte. Det är inte med anledning av Ukraina som man får jodtabletter, det är enbart för planering för en kärnkraftsolycka, säger Daniel Csaki.

Än så länge har Länsstyrelsen i Halland inte fått till sig att invånarna uttryckt någon oro i samband med den utökade beredskapszonen.

– Jag tror inte riktigt de hunnit tänka igenom det än. Men vi tror att de kommer reagera positivt och det har gjorts en del undersökningar inför där vi fått positiv feedback, säger Daniel Csaki.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.