Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I vår nya artikelserie Delad stad vill vi minska faktaglappet och bidra till en stad som vi tillsammans kan dela, skriver GP:s chefredaktör Christofer Ahlqvist. Bild: Robin Aron/Anna Tärnhuvud
I vår nya artikelserie Delad stad vill vi minska faktaglappet och bidra till en stad som vi tillsammans kan dela, skriver GP:s chefredaktör Christofer Ahlqvist. Bild: Robin Aron/Anna Tärnhuvud

Christofer Ahlqvist: Riktig journalistik slår hål på fördomar

Vår stad bubblar av startups, kreativitet och tillväxt – samtidigt som den slits sönder av segregation. Vår stad ser nya bostadsområden växa fram varje dag men unga har svårt att hitta ett eget hem. Bilden av Göteborg är kluven och skiljer sig beroende på vem du frågar. I vår nya artikelserie Delad stad vill vi minska faktaglappet och bidra till en stad som vi tillsammans kan dela.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

”Loket i svensk ekonomi”. ”Ett paradis för kriminella.” Sociala medier kryllar av citat som dessa och visar med vilka vitt skilda perspektiv göteborgare lyfter fram vår stad. För bilden av samhället är i dag splittrad. Enligt somliga röster närmar vi oss en systemkollaps medan andra pekar på att allt blir bättre. Som chefredaktör för stadens största tidning möter jag ofta denna splittring i de reaktioner jag tar emot från våra läsare. Och jag har sett hur polariseringen växt de senaste åren. När vi skriver om utsatthet är många kommentarer väldigt hårda och dömande, i synnerhet om de drabbade i artikeln inte är etniska svenskar. Men samma artikel kan också väcka upprördhet i andra läger som menar att medier fokuserar för mycket på det negativa och inte lyfter tillräckligt många positiva exempel.

Förra året blev det tydligt genom ett stort förtroendeglapp mellan politiker och väljare

Men det är inte bara bilden av samhället som är delad, staden är de facto splittrad på många sätt. Förra året blev det tydligt genom ett stort förtroendeglapp mellan politiker och väljare. Hur ska man annars förklara att Demokraterna gick från att inte existera till att bli näst största parti med 17 procent av rösterna? Inom politiken märks även geografiska skillnader tydligt. I södra skärgården fick Kristdemokraterna 5,15 procent på Asperö-Brännö medan partiet på grannöarna Donsö-Vrångö fick 39,9 procent. För Vänsterpartiet var motsvarande siffror 18,52 procent mot 3,66 procent.

Göteborgs-Postens uppdrag är att bidra till demokratin genom att ta reda på hur det faktiskt ligger till oavsett vad olika grupperingars åsikter är. För att sätta fokus på vår stads komplexitet initierar vi nu artikelserien Delad stad. Med den vill vi skildra de klyftor och skillnader som finns men samtidigt lyfta våra likheter – och gemensamma utmaningar.

Varje dag arbetar GP:s journalister för att hitta nyheter, berätta om dem objektivt och sprida kunskap.

I den första delen som publiceras i dag tittar vi närmare på de geografiska murar som finns i staden: Tolvskillingsgatan som separerar hyresrätterna från mångmiljonvillorna och hur Göta Älv gör att Hisingen känns både central och isolerad på en och samma gång. Under vinjetten Delad stad kommer vi också att lansera Fördomskollen i vilken våra reportrar kommer granska vanliga fördomar och vad som ligger bakom dem. Vilka fördomar tror du att du själv har? Inom kort kommer du att kunna testa i Fördomstolen på GP.se.

LÄS MER: Gator, vatten och trafikvett – detta delar göteborgarna

Varje dag arbetar GP:s journalister för att hitta nyheter, berätta om dem objektivt och sprida kunskap. För okunskap skapar fördomar men med riktig journalistik kan vi slå hål på dem.