Donald Trump meddelade kort på fredagen att han inte tänker delta i installationen av Joe Biden som president, trots att han ett halvt dygn tidigare sagt i ett tal att han skulle medverka i en ordnad maktövergång. Beskedet kom ändå inte överraskande. Nu tyder det mesta på att han lämnar Vita huset senast den 19 januari eller tidigare om riksrättsprocessen inleds i nästa vecka.
To all of those who have asked, I will not be going to the Inauguration on January 20th.
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) January 8, 2021
Trumpsympatisörernas stormning av Kapitolium har satt det mesta ur spel i kongressen. Båda husen – representanthuset och senaten – lyckades mitt i natten genomföra det formella godkännandet av elektorsrösterna och Joe Biden som ny president. Men Trumps förmåga att hålla lojala republikaner i schack är över. Nu kämpar han både för att kunna tillbringa sina sista dagar i Vita huset och för sitt politiska eftermäle.
Både republikanska och demokratiska kongressledamöter och senatorer vittnar om skräcktimmarna då en en del av dem brådstörtat evakuerades medan andra låg på golvet inne i plenisalarna och fruktade för sina liv. Den underbemannade vaktstyrkan jagades av mobben och fem personer förlorade sina liv, en av dem var polis. Trumps vicepresident Mike Pence var på plats och tillhörde de som kallade på hjälp.
Dramat utspelade sig i direktsändning på tv och olika digitala plattformar och föregick av ett drygt timslångt tal av Donald Trump där han manade demonstranterna att ta sig till Kapitolium och lovade att senare ansluta. Han uppmanade inte direkt till stormningen eller våldshandlingarna men piskade upp stämningen och twittrade uppskattande när demonstranterna tog sig in i byggnaden att han ”älskade” dem.
LÄS MER: Trump: Jag ska inte delta när Biden svärs in
LÄS MER: Polis död efter Trump-kravallerna
Lojala uppbackare backar undan
Här gick Donald Trump för långt också för sina vanligtvis lojala uppbackare. Fördömandena kommer från alla håll och republikaner som försäkrat att de skulle delta i underkännandet av valresultatet – som senatorn Lindsey Graham – har snabbt bytt fot.
Pressen på vicepresident Mike Pence att se till att Donald Trump fråntas presidentposten hårdnar också. Det handlar om att tillägget 25 i konstitutionen omedelbart ska tillämpas. I det fallet är det ministrarna och andra höga företrädare i administrationen som ska varsko vicepresidenten om att presidenten inte är i fysisk och eller psykisk form att utföra sina plikter, ”unfit to be president”. När det skett ska talmannen i representanthuset och majoritetsledaren i senaten informeras av vicepresidenten varefter han kan överta presidentskapet temporärt. Tillägget är från 1967 och har aldrig använts.
I det fjärde stycket i tillägget finns detaljerade instruktioner om hur detta ska ske och hur ett motstånd från presidenten ska hanteras. Om presidenten vägrar att lämna så är det kongressen som avgör med kvalificerad majoritet inom tjugoen dagar. Representanthusets talman kan välja att låta hela tidsfristen gå ut, vilket i Trumps fall innebär att han skulle kunna vara avsatt de sista dagarna av sin presidenttid utan omröstning.
LÄS MER: Se Trumps comeback på Twitter: ”Attacken var vidrig”
Demokraternas plan för riksrätt
Men så långt är antagligen inte Mike Pence beredd att gå och troligen inte Trumps viktigaste ministrar heller. Demokraterna har dock inte därmed uttömt sina möjligheter. Representanthusets talman Nancy Pelosi förbereder nu riksrätt mot Donald Trump, ett beslut som kan vara klart inom kort.
Det är representanthuset som röstar om en riksrättsprocess ska genomföras mot Trump och demokraterna har den tillräckliga majoriteten. Även republikaner har efter stormningen av Kapitolium sagt sig vara beredda att rösta för. Det behövs ingen närmare föredragning om vad som hänt. Kongressledamöterna och senatorerna har personligen upplevt dramat.
Om representanthuset röstar för riksrätt redan i början av nästa vecka förs det vidare till senaten där demokraterna fått 50 mot 50 republikanska platser efter extravalen i Georgia. Demokraten Chuck Schumer är på väg att ersätta republikanen Mitch McConell som majoritetsledare. Mike Pence är fortfarande som vicepresident formellt ordförande i senaten med utslagsröst.
LÄS MER: De är personerna som stormade Kapitolium
LÄS MER: Trump håller inte längre i taktpinnen
Trump kan bli historisk
Det är svårt för demokraterna att få den majoritet i senaten som behövs för att avsätta Trump i en snabb riksrätt före avgången den 20 januari. Men det är ett sätt att både markera Trumps personliga ansvar för uppviglingen och att tvinga republikanska politiker att bekänna färg. Om riksrätt beslutas mot Trump går han till historien som den förste president som ställts inför riksrätt två gånger. Om demokraternas planer leder till riksrätt är det också troligt att flera republikanska senatorer bestämmer sig för att fälla. När Trump ställdes inför riksrätt 2020 i Ukrainaskandalen var Mitt Romney den republikanske senator som röstade med demokraterna.
Trumps tal, som lades ut på twitter, stillar inte den kraftiga kritiken. Trump läste ett skriftligt uttalande innantill och sade att han fördömer stormningen och våldet och lovade att medverka till ett ordnat maktöverlämnande den 20 januari. Han påstod även att han kontaktat nationalgardet om förstärkning vid stormningen, men enligt samstämmiga uppgifter var det vicepresident Mike Pence som tog den kontakten mitt i dramatiken.
LÄS MER: Här är bilderna från stormningen
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.