Riksrätt mot Trump inte republikanernas största huvudvärk

Demokraterna har enats av Donald Trump. Republikanerna har splittrats. En friande dom hjälper inte.
– Som att flytta omkring däckstolar på den sjunkande Titanic, säger professor Henry Olsen.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Under tisdagen inleds riksrätten mot Donald Trump. Demokraterna lägger fram åtalet som det demokratiskt dominerade representanthuset skrivit ihop och även fått elva republikaner att rösta för. Nu ligger det hos senaten som skall döma. Fem republikaner gick med demokraterna för att fortsätta processen. De övriga republikanerna ville att åtalet skulle läggas ned.

Demokraterna utgår från att senaten kommer att fria Donald Trump för att ha uppviglat till stormningen av Kapitolium den 6 januari. Det krävs två tredjedels majoritet för att fälla vilket betyder att sjutton republikaner skall rösta med demokraterna. Ingenting tyder på att det kommer att ske.

LÄS MER:Två riksrätter på ett år – så var de andra riksrätterna

Trump får inte komma undan

Men varför väljer då demokraterna att driva riksrätten med insikten om att Trump frias? Talmannen i representanthuset Nancy Pelosi har sagt att skälet är att inte låta Donald Trump komma undan bara för att han avgått som president innan senaten tagit upp ärendet. När representanthuset beslutade att åtala var Trump fortfarande president.

ANNONS

Bakom Pelosis uttalande ligger också att demokraterna på detta sätt kan ena partiet samtidigt som republikanernas splittring blir tydlig även om majoriteten röstar för frikännande.

Demokraternas primärval inför presidentvalet 2020 gjorde att vänster och höger stod mot varandra. När kandidaterna var som flest var de tjugoåtta. På vänsterkanten fanns Bernie Sanders och Elizabeth Warren med merparten av de övriga i mitten och högerut. Joe Biden blev en kompromiss.

Partiets framgång med att ta hem presidentposten och majoriteten i representanthuset och senaten (med hjälp av videpresident Kamala Harris utslagsröst) innebär att det inte för tillfället finns utrymme för en uppslitande debatt om vilken väg som demokraterna skall ta. Motståndet mot Trump har förenat. Riksrätten stärker ytterligare sammanhållningen.

LÄS MER:Svårt att fälla Trump i riksrätten – republikanerna som röstade mot Trump

Splittrat parti

För republikanerna är det precis tvärtom. Donald Trump splittrar, trots att partiet i kongressen är berett att frikänna honom.

Vid ett webbinarium på American Enterprise Institute, AEI, i Washington häromdagen gick professor Henry Olsen igenom siffrorna som visar på bekymren för republikanerna. Inför presidentvalet 2016 fanns det sjutton kandidater i partiet som kämpade om nomineringen i primärvalen. Donald Trump tog hem spelet, mest av skälet att de övriga splittrade upp rösterna mellan sig. 2020 hade Trump, som sökte omval, inga motståndare som kunde utmana honom internt.

ANNONS

Men det är just primärvalen som är nyckeln till att bli partiets presidentkandidat. Här gäller det att redan nu lägga upp en effektiv strategi för att få tillräckligt många delegater till konventet. Delstaterna i nordöstra USA står till exempel för en fjärdedel av de delegater som behöver vinnas. Hur detta ska kombineras med andra delstater för att få till en vinnande mix är inte enkelt. Och professor Henry Olsen jämför republikanernas sätt att hantera det hela som att flytta omkring däckstolar på Titanic istället för att fundera ut hur fartyget skall kunna hållas flytande.

LÄS MER:Trumps nya advokater: Han kan inte åtalas

Många som inte vill kalla sig trumpister

Hur starkt Donald Trumps grepp är om partiet är oklart men det är tydligt att det finns många republikaner som inte vill kalla sig trumpister och som kommer att finnas med när startfältet är klart inför nästa presidentval. Många har redan nu bränt sig på Trumpfacklan – som senatorerna Ted Cruz och Marco Rubio som fanns med 2016 – medan andra legat lågt och sonderat terrängen.

Majoriteten av republikanerna vill lägga Donald Trump bakom sig. Och hur riksrätten än utvecklar sig så är den inte till fördel för partiet.

Att Trump själv kan beskriva sig som oskyldig efter ännu en friande dom betyder inte att bilderna från stormningen försvinner. Inte heller den långa kampanjen efter valet då Trump hävdade att han utsatts för valfusk och var den rättmätige segraren.

ANNONS

Det är svårt att balansera Donald Trump för republikanerna de närmaste knappa två åren till kongressvalet . Hans ”bas” måste hållas kvar men han får samtidigt inte skrämma bort stora grupper av väljare. Republikanska kandidater till presidentposten måste också träda fram och profilera sig.

Med riksrätten över har republikanerna en besvärlig resa framför sig. Demokraterna har tillfälligt lugnare farvatten att manövrera i.

LÄS MER:Hit flyttar familjen Trump efter Vita Huset

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS