Republikanernas dilemma efter livet med Trump

Republikanerna gjorde ett relativt bra val. Men Donald Trump är bekymret. Han förlorade trots att han gjorde bättre ifrån sig än 2016. Det senaste talet om valfusk gör det svårt för partiet att gå vidare.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Donald Trump talade natten till torsdagen från Vita huset och kallade framträdandet det kanske viktigaste han någonsin gjort. Han ägnade fyrtiosex minuter åt att fram och tillbaka ifrågasätta valresultatet. Han kallade den långdragna sammanräkningen av rösterna för ”löjlig”. Han hävdade att Joe Biden fått uppmaningen att hålla sig undan och inte kampanja eftersom valet redan var riggat och klart för att Biden skulle segra.

Ingen av de stora nyhetsorganisationerna sände hela talet med motiveringen att det vimlade av nya och gamla felaktiga påståenden och rena lögner. Tongivande republikaner duckade frågor och hänvisade till att elektorerna lägger sina röster den 14 december och att valet då formellt är avgjort.

ANNONS

LÄS MER:170 miljoner skäl till att inte erkänna sig besegrad

Ingen vill vara med en förlorare

Förlorare i val glöms gärna bort av partierna. Det finns alltid nya kandidater som är beredda. Att behöva dras med en kandidat som beklagar sig och vill ta revansch är sällan en bra strategi. Det finns visserligen flera som lyckats komma igen med det är ovanligt. Richard Nixon förlorade både president- och guvernörsval innan han vann presidentvalet 1968. Ronald Reagans återkomst skedde 1980 efter förlusten på konventet 1976.

Nixon var en lika dålig förlorare som Trump men gav sig inte direkt på valsystemet, trots att förlusten mot Kennedy var 0,2 procent 1960.

Republikanerna kan glädjas åt att de i årets val lyckades plussa på antalet i ledamöter i representanthuset (men demokraterna har fortfarande majoritet) och har möjligheten att behålla majoriteten i senaten om de två republikaner som ställer upp i omvalet i Georgia den 5 januari lyckas vinna.

Partiet kan också konstatera att Donald Trump fick en större andel av rösterna – omkring 47,8 procent – än vad han fick 2016 med 46,1. Hillary Clinton fick då 48,2 procent (oberoende kandidater tog resterande) men hon förlorade i elektorsröster. I år fick Biden omkring 51,5 procent av rösterna. Valdeltagandet gick upp från 54,7 procent till omkring 66 i år. Republikanerna gjorde även en bra valspurt och Trump förlorade med mindre än vad flera opinionsinstitut förutspått.

ANNONS

Ideologi viktigast

Det är partiidentifikationen som är grundläggande och avgörande för framgång i presidentval. Detta betyder att de som beskriver sig själva som republikaner respektive demokrater röstar på partiets kandidat, ideologi är viktigare än person.

Med den kunskapen måste republikanerna gå vidare och ena ett splittrat parti. Och den överhängande frågan är vilken falang som skall ta kommandot. Är det Trumps lojalaste sympatisörer? Eller är det utrikesminister Mike Pompeo som tidigare var ledamot i kongressen och tillhör den gamla Tea Party-rörelsen? Eller den konservative nuvarande vicepresidenten Mike Pence? Eller högerkrafterna Marco Rubio och Ted Cruz som båda tidigare varit presidentkandidater? Eller de traditionella ”contryclubrepublikanerna” i mitten som finns i sfären kring den förre presidentkandidaten och numera senatorn Mitt Romney?

Republikanerna måste direkt efter den 14 december fjärma sig från Donald Trumps tal om valfusk och USA som en i väl hänseende korrupt nation jämförbar med länder i tredje världen. Om två år är det kongressval då hela representanthuset och en tredjedel av senaten väljs på samma sätt som i presidentvalet. Presidentens parti brukar förlora mellanårsval och 2022 har republikanerna möjlighet att få maktbaser i båda husen.

Presidentvalet har dessutom i praktiken redan inletts när Donald Trump antyder att han kan ställa upp om fyra år igen och en rad andra republikanska kandidater lägger sig i läge.

ANNONS

Men för att republikanerna skall kunna komma tillbaka med full kraft krävs enighet. Ett parti som splittras i fraktioner har svårt att attrahera tillräckligt med väljare för att vinna Vita huset.

LÄS MER:Expresidenter redo att ta vaccin live i tv

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS