Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Skogsbrand Vessigebro. BILD: Kalle Pettersson

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Rekordmånga bränder kring Göteborg

32 släckta de senaste tre dygnen.

Det torra vädret den senaste tiden har lett till ovanligt många terrängbränder. Trots att eldningsförbud infördes i söndags verkar bränderna också fortsätta.
– Jag reagerade på att våra brandmän varit ute kolossalt mycket de senaste dygnen, säger Lars Klevensparr, förbundsdirektör vid Räddningstjänsten Storgöteborg.

På tre dygn har Räddningstjänsten ryckt ut och framgångsrikt släckt 32 terrängbränder i Göteborgsområdet. Enligt Lars Klevensparr är detta exceptionellt många för den här tiden på året. 
– Normalt är terrängbränder vanligare på våren när fjolårsgräset torkat. De senaste 4-5 veckornas väder har gjort att det är oerhört torrt inte bara i gräset utan även en bra bit ner i marken, säger han. 

Vad är det för typ av bränder?
– I trädgårdar, skogspartier, slänter, gräs och all sorts terräng. Inga större utryckningar och inga bränder större än några tusentals kvadratmeter. Men det gäller inte bara att se till att släcka utan även att se till att glödhärdarna inte sprider sig. Som tur är har det inte varit så blåsigt så de har inte spridit sig och vi har lyckats bra med att släcka, säger Lars Klevensparr. 

Han har dock inte sett någon skillnad i antalet utryckningar sedan eldningsförbudet infördes i söndags.
– Nej det tycker jag inte. Så vi uppmanar fortsatt allmänheten till försiktighet och att inte elda.

Lars Klevensparr uppmärksammade själv på Twitter vad han uppfattar som exceptionellt många terrängbränder de tre senaste dygnen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

 

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.