Strålningskanon på Radiumhemmet på Karolinska sjukhuset i Solna
Strålningskanon på Radiumhemmet på Karolinska sjukhuset i Solna

Regionen vill kraftsamla för vård av cancersjuka

Många cancersjuka upplever ett splittrat omhändertagande från samhället. Nu satsar regionen en dryg halv miljon för att utreda en ny modell.

ANNONS
|

–Kortfattat kan man säga att vi i Sverige är väldigt bra på själva vården. Vi har bra läkare, bra kirurgi och framstående forskning. Men det brister i det runtomkring, säger Bodil Dower på Regionalt Cancercentrum Väst (RCC Väst).

RCC Väst har, som ett av landets regionala cancercentrum, i uppdrag att ta fram åtgärder för att förbättra cancervården utifrån patientens perspektiv.

För att försöka hitta en väg framåt gjorde RCC:s Patient- och Närståendeperspektivråd studiebesök i Köpenhamn och Newcastle våren 2014. Där drivs verksamheter för cancersjuka, med uppgift att ha ett helhetsansvar.

Det gav inspirationentill arbetet med det projekt som går under namnet Kraftens hus. Projektet ligger ännu i sin linda, men hälso- och sjukvårdsstyrelsen gav i början av februariklartecken till en förstudie. Förhoppningen är att kunna skapa en plats i Göteborg där patienter och anhöriga ska kunna få känslomässigt, praktiskt och socialt stöd under sjukdomstiden, vid sidan av vården.

ANNONS

–Ibland är det inte bara tumören som är problemet.

Hon talar om ångest, om anhöriga och kontakter med myndigheter och arbetsgivare, där det också kan behövas hjälp. Det handlar också om hjälp efter att själva tumören besegrats.

–Många upplever hur man under behandlingen är väldigt fokuserad på just det medicinska. Så går det bra och sen, efteråt, när allt egentligen är över, kommer en massa undanträngda känslor upp.

Bodil Dower berättar att många inte själva förstår varför de inte bara kan vara glada när allt har gått bra.

–Även anhöriga, arbetsgivare och försäkringskassan kan ha svårt att förstå.

Hon betonar också vikten av att se varje persons specifika behov.

–På Center for Kræft og Sundhed i Danmark gör man en personlig plan för varje patient. Det kan skilja sig mycket åt exempelvis beroende på var man befinner sig i livet, om man är ung, gammal eller mitt i.

Från Center for Kræft og Sundhed tog Bodil Dower också med sig idén med ett stort gemensamt kök.

–Där är stort och varmt. Där finns fika och inte minst möjligheten att träffa andra och bara vara sig själv. Veta att här kan man slänga av peruken och vara förstådd.

Bodil Dower har egna erfarenheter av svensk cancervård och säger personalen är extremt trevlig och tillmötesgående, men att de får mer och mer ont om tid.

ANNONS

–Jag började en behandling 2006, men har även varit tillbaka i senare tid. Det är en väldig skillnad. Då kunde en sjuksköterska känna av och sitta en halvtimme om det behövdes. I dag har de inte den tiden.

Ett Kraftens husbör, tycker Bodil Dower, ligga utanför sjukhusets ramar, men gärna i närheten.

–Ett sånt här hus skulle kunna vara stöd till vårdpersonal men även andra myndigheter – och arbetsgivare.

Bodil Dower tror att hjälpen skulle kunna leda till att människor snabbare kommer tillbaka till vardagen efter en behandling, till godo för alla parter.

Ett år ska läggas på själva utredandet; där man ska klarlägga bland annat det ekonomiska och vilka samverkanspartners man kan tänkas ha.

–Så får vi se vad vi landar i. Jag önskar att det skulle kunna starta så snart som möjligt, redan 2017. Men det tar tid. Vi var på studieresan i maj 2014. Nästan två år har vi legat på och först nu – äntligen – har vi fått ett uppdrag.

Fakta: RCC Väst

Regionalt cancercentrum väst (RCC Väst) är en kunskapsorganisation för utveckling av cancervården i Västra sjukvårdsregionen.

RCC Väst arbetar på uppdrag av Socialdepartementet, Västra Götalandsregionen och Region Halland tillsammans med olika aktörer för att skapa en mer patientfokuserad, jämlik och effektiv cancervård.

ANNONS