Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Moderatledaren Ulf Kristersson har fått uppdraget att som statsministerkandidat försöka bilda regering genom en omröstning i riksdagen. Bild: Pontus Lundahl/TT

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Regeringsbildningen: Start på historisk vecka

Det är dags för talman Andreas Norlén att föreslå Moderatledaren Ulf Kristersson som statsminister och tala om vilka partier som Kristersson vill ha i sin regering. Först på onsdag röstar riksdagen och då blir Kristersson sannolikt den förste statsministerkandidat i modern tid som röstas ned.

Efter veckor av sonderingar och samtal har det nu blivit skarpt läge. Redan för en vecka sedan berättade talmannen att han tänker föreslå att riksdagen får rösta om Ulf Kristersson som statsminister. Moderatledaren fick dock fram tills i dag på sig för att undersöka vilka partier han vill bilda regering tillsammans med.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Klockan 10.30 kommer talmannen att lägga fram förslaget i riksdagen.

Hittills är det bara Kristdemokraterna som tackat ja till att ingå i Kristerssons regering. Centern och Liberalerna har tackat nej med hänvisning till att en Alliansregering blir beroende av Sverigedemokraterna för att få igenom sin politik.

Liberalernas ledare Jan Björklund har varit tydlig med att partiet tänker trycka på röd knapp i statsministeromröstningen och Centerledaren Annie Lööf har sagt att det är osannolikt att partiet kommer att ändra sitt tidigare beslut att rösta nej.

Med respekt för talmannens process väntas C dock ge definitivt besked först när det blir känt hur Kristerssons regering är tänkt att se ut.

Om C och L röstar som de sagt på onsdag kommer Kristersson inte att bli vald. Han kommer då att få fler än 175 röster emot sig.

TT

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.