Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) och regeringen utreder nu det intensivår för nyanlända som är en del av uppgörelsen med C och L.
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) och regeringen utreder nu det intensivår för nyanlända som är en del av uppgörelsen med C och L. Bild: Thommy Tengborg/TT

Regeringen snabbutreder intensivår för nyanlända

Snabbare in på arbetsmarknaden och med bättre språkkunskaper. Nu låter regeringen snabbutreda ett intensivår för nyanlända, vilket är en del av Januariöverenskommelsen med C och L.

ANNONS
|

På söndagen meddelade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) att regeringen nu gett Arbetsförmedlingen i uppdrag att utreda intensivåret för nyanlända – punkt nummer 40 i överenskommelsen i januari med Centerpartiet och Liberalerna. Där hade partierna förklarat att ”en svensk nystart införs”, med utredning i år och med sikte på att få med en del i budgetpropositionen 2020 och en del 2021.

– Det går allt snabbare för nyanlända att hitta ett arbete, nu höjer vi ambitionsnivån ytterligare. Språk och arbete är vägen in i samhället. Intensivåret kommer bestå av en kombination av språk, studier och yrkesnära insatser med målet att deltagarna ska komma i arbete inom ett år, uttalar sig Ylva Johansson.

ANNONS

Intensiv praktik

Konkret kan det handla om mer yrkesinriktad sfi-undervisning, praktik, samhällsorientering och en särskild satsning på mentorskap. Enligt förslaget ska arbetet genomsyras av ett tydligt jämställdhetsperspektiv.

I Arbetsförmedlingens uppdrag ligger att utreda: hur planeringen för den enskilde nyanlände kan samordnas och genomföras, hur en kedja av sammanhängande insatser kan ges, hur intensiv praktik med en särskild ”anordningspeng” till arbetsgivaren kan fungera och hur deltagare i intensivåret ska kunna erbjudas en mentor med svensk yrkeserfarenhet.

I en kommentar välkomnar bransch- och arbetsgivarorganisationen Almega satsningen, men understryker att organisationen vill att huvudansvaret för intensivåret ska läggas på fristående aktörer som matchar arbetslösa till jobb.

– Arbetsförmedlingen ska reformeras i grunden och fristående aktörer ska ta över matchningsuppdraget. Mot bakgrund av det borde det naturliga vara att de får ansvara för huvuddelen av intensivårets utförande också, kommenterar Andreas Åström, chef för påverkan och kommunikation på Almega.

C-förslag

I det förslag Centerpartiet lade fram i fjol i vad som då kallades för integrationsår för nyanlända pekade partiet på att Sverige, trots att landet befinner sig i toppen av en högkonjunktur, har stora grupper utanför arbetsmarknaden. Man efterlyste en omfattande arbetsmarknadsreform och jämförde med den omfattande skattereform som genomförts på 90-talet.

Dels lyfte C fram Australien, Storbritannien och Nederländerna som fått ned arbetslösheten genom att ersätta Arbetsförmedlingen med externa förmedlare – Arbetsförmedlingens roll blir då som kontrollerande myndighet. Vidare pekade partiet på Tyskland och Danmark som länder som lyckats nå högre sysselsättning för utrikesfödda med låg utbildning än vad Sverige uppnått.

ANNONS

Frivilligt mentorskap och intensiv praktik och yrkesutbildning i Danmark var två sådana åtgärder som Centerpartiet ville se, som nu ingår i förslaget om intensivår. Partiet pekade för övrigt i sitt ursprungliga förslag på att Danmark är ett som land som är känt för sin ”flexicurity”-modell, vilket enkelt uttryckt innebär generösa skyddsnät för arbetstagare men med svagare anställningsskydd och samtidigt lägre trösklar in på arbetsmarknaden.

I det förslag till integrationsår som C lade fram 2018 skulle det kosta 2,6 miljarder kronor – då handlade det om en åtgärd riktad till 50 000 personer. Arbetsförmedlingens utredning ska ligga på regeringens bord senast 29 november enligt direktivet.

ANNONS