Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Moderaterna, med rättspolitiske talespersonen Johan Forsell (M), är en av tre partier som nu hoppar av de tvärpolitiska samtalen om gängkriminaliteten som förts mellan sju partier och där regeringspartierna ingår. Bild: Claudio Bresciani/TT
Moderaterna, med rättspolitiske talespersonen Johan Forsell (M), är en av tre partier som nu hoppar av de tvärpolitiska samtalen om gängkriminaliteten som förts mellan sju partier och där regeringspartierna ingår. Bild: Claudio Bresciani/TT

Regeringen lägger fram program trots partiavhopp

Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna hoppade på lördagen av de tvärpolitiska förhandlingarna om åtgärder mot gängkriminaliteten. Strax efter det lade regeringen fram ett 34-punktsprogram, med fler tvångsmedel mot gängen.
– När det gäller den skärpta rättspolitiken står vi tyvärr långt ifrån varandra, sade M:s rättspolitiska talespersonen, Johan Forsell.

Johan Forsell förklarade att han fick regeringens bud på lördagsförmiddagen, men M menade att partiet saknade avgörande förslag.

– Vi hade vår tiopunktslista. Regeringen var bara beredd att köpa tre eller fyra av de förslagen, sade han till TT.

Åtgärdsprogram

I en debattartikel i Aftonbladet förklarade partiledaren Ulf Kristersson (M) och Johan Forsell (M) samtidigt att partiet inte fått gehör för en mängd förslag, däribland en riktad lönesatsning för polisen, en betald polisutbildning, återanställning av poliser som lämnat yrket och fördubbling av straffen för gängkriminell. Dessutom vill M införa ett system med särskilda visitationszoner.

Moderaterna menade att regeringens förslag var för uddlösa: ”I flera delar där regeringen ändå lagt fram förslag så rör det sig ofta om urvattnade kompromisser som i praktiken kommer få en begränsad betydelse.”

”Missat chansen”

KD:s rättspolitiske talesperson Andreas Carlson förklarade strax därefter att man också hoppade av:

– Regeringen är inte beredd att förhandla på allvar. Det bud vi fick i dag var i princip samma som vi fick i går. Det var ett för svagt bud för att det ska finnas förutsättning för fortsatta samtal, sade rättspolitiske talespersonen Andreas Carlsson till TT.

Och även Liberalernas, som regeringen har budgetssamarbete med tillsammans med C, förklarade att man inte deltog i förhandlingarna:

– Vi kan konstatera att det inte finns någon grund för en bred överenskommelse, sade rättspolitiske talespersonen, Johan Pehrson.

Senare förklarade Pehrsson och L dock i ett uttalande att det var positivt att regeringen ställt sig bakom flera av partiets förslag.

Det fjärde borgerliga partiet, Centerpartiet, hoppas för sin del att de andra partierna återvänder till samtalen.

– Jag beklagar att några väljer att kliva av samtalen nu när vi börjat förhandla sakpolitik. I förhandlingar får man ge och ta och det var vi beredda att göra, sade Johan Hedin, rättspolitisk talesperson i partiet.

34-punktsprogram

Regeringens hade pressträff senare på eftermiddagen. Där inledde inrikesminister Mikael Damberg (S), justitieminister Morgan Johansson (S) och MP:s Karolina Skog att beklaga att de andra partierna valt att hoppa av. Enligt Johansson så ska dock inte endast C utan även L vara öppen för att fortsätta diskussionen kring åtgärdspaketet – inom ramen för budgetsamarbetet de har med regeringen.

– Det är det mest kraftfulla och massiva program som presenterats i Sverige någonsin mot gängkriminalitet, menade Mikael Damberg (S).

– Den grova gängbrottsligheten skapar otrygghet i redan utsatta områden, den skapar splittring och leder till polarisering och förstör uppväxtvillkoren för barn och unga. Det är en utveckling som måste brytas här och nu, sade Karolina Skog (MP).

Åtgärderna är uppdelade i fyra huvudrubriker: Verktyg i brottsbekämpningen, Påföljder, Bryt tystnadskulturen och Förebyggande av brott.

Inga visitationszoner

Här märks åtgärder som hemlig dataavläsning från polisens sida, hemliga tvångsmedel, fler LVU-placeringar, den nya påföljden ”ungdomsövervakning”, ökad möjlighet till husrannsakan, starkare vittnesskydd, obligatorisk häktning för fler brott och snabbare lagföring. Och straffrabatten för unga vuxna avskaffas vid upprepad allvarlig brottslighet.

Att regeringen inte gått med på att införa visitationszoner beror på att det skulle drabba och stöta bort den stora majoriteten hederliga medborgare, menade Morgan Johansson (S):

– Att kunna visiteras mer slumpmässigt och systematiskt är ett sätt att stöta bort dem som vill anmäla brott och det handlar om att ha en bra relation till polisen.

På pressträffen svarade Damberg på journalisternas fråga vad det var som fick Moderaterna att hoppa av och hur mycket regeringen tillmötesgått de andra partierna:

– Väldigt många av deras förslag är omhändertaget i det här paketet. Vi har ansträngt oss för att visa att vi tar Moderaternas förslag på allvar, men alla kan inte få gehör för varenda punkt.

– Viljan kanske inte fanns där hela vägen.

Fakta: Regeringens åtgärder

Verktyg i brottsbekämpningen: hemlig dataavläsning, hemliga tvångsmedel, utvidgad husrannsakan, utökad obligatorisk häktning, snabbare lagföring, förslag om ordningsvakter, automatisk kameraövervakning, myndighetssamverkan, ökad förverkan av tillgångar, bättre åtgärder när barn begår brott.

Påföljder: Avskaffad straffreduktion för unga vuxna, vistelseförbud, fler LVU-placeringar, fler SIS-platser (Statens institutionsstyrelse), skärpt straff vid rekrytering, skärpt straff vid kriminella uppgörelser, skärpt straff vid vapenbrott, skärpt straff vid narkotikaöverlåtelse, återfallsförebyggande villkorlig frigivning, ungdomsövervakning, straff vid falska uppgifter till polis.

Bryt tystnadskulturen: Kronvittnen utreds, skärpt straff vid övergrepp i rättssak, skärpt straff vid mened, skydd av vittnen och deras anhöriga, utredning av anonyma vittnen, starkare vittnesskyddsprogram.

Förebyggande av brott: Trygghetsberedning, satsning skola och socialtjänst i utsatta områden, ökade möjligheter för socialtjänst att ingripa, socialtjänst på kvällar och helger, utredning av kommuners ansvar, insatser för barn och unga i riskzon, nationellt avhopparprogram, arbete mot penningtvätt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.