Språkrören Isabella Lövin och Gustav Fridolin vid Miljöpartiets valvaka på Nalen i Stockholm.
Språkrören Isabella Lövin och Gustav Fridolin vid Miljöpartiets valvaka på Nalen i Stockholm. Bild: Maja Suslin/TT

Rösträkningen blev en riktig rysare för MP

Valkvällen blev en riktig nagelbitare för partiet, som länge låg och balanserade på fyraprocentsgränsen.

ANNONS
|

När mindre än hundra valdistrikt återstod att räkna hade Miljöpartiet fått 4,3 procent av rösterna i riksdagsvalet.

Partiet klarar sig kvar i riksdagen med ett nödrop, men länge var det hjärtat i halsgropen på MP:s valvaka, då de första prognoserna pekade på ett resultat farligt nära fyraprocentsspärren.

– Det är klart att vi inte är nöjda om det blir resultatet, men man ska komma ihåg att vi var nere på tre procent i våras. Vi har kämpat från underläge under vår och sommar, säger Anna Sibinska, som toppar Göteborgslistan för MP.

Anna Sibinska får den enda Göteborgsplatsen för partiet i riksdagen.

ANNONS

– Det känns otroligt roligt och jag är full av förväntan vad man kan göra på riksplanet.

"Otroligt spännande"

Hon vittnar om spänd stämning på partiets valvaka i Göteborg när de första resultaten började redovisas.

– Det är otroligt spännande, men stämningen här är ändå hoppfull, alla känner att vi har kämpat allt vad vi har orkat. Vi har varit väl medvetna om att vi har hängt på gärdsgården.

Under sensommaren har klimatet gått om invandringen som den viktigaste valfrågan hos svenskarna.

Hur går det ihop med ert minst sagt magra resultat?

– Jag tror att det beror på att vi gick in i regeringen. I andra europeiska länder har småpartier alltid straffats när de går in i regeringen första gången. Vi har kompromissat, men samtidigt såg vi när vi gick igenom våra vallöften att vi har genomföra 80 procent av dem, säger Anna Sibinska.

Under riksdagsspärren flera gånger

Miljöpartiet har haft en minst sagt skakig valrörelse. I flera mätningar har partiet legat och balanserat kring riksdagsspärren. Ett par gånger har man till och med hamnat under den.

Smärtsamma kompromisser i för partiet viktiga frågor, däribland brutna löften om generös migrationspolitik, har skapat intern debatt och hård kritik från egna stödtrupper. Samtidigt har partiet lyckats i vissa bitar, som att man fått igenom en fördubblad budget för klimat och miljö.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS