Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jan Höglund: "Rättsfallet som på allvar äventyrar Sveriges relationer"

Den svensk-kinesiske bokförläggaren Gui Minhai döms till 10 års fängelse. Det påstådda brottet: att ha försett utlandet med underrättelser. GP:s Jan Höglund svarar på tre frågor om rättsfallet som på allvar äventyrar Sveriges relationer med världens största och mest expansiva enpartistat.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Vad innebär domen?

– Att Gui Minhai fem efter år efter att han försvann utomlands i Thailand döms till ett långt fängelsestraff. Han skulle kunna komma ut från om fem år med tanke på den långa tiden i häkte. Men det är inte säkert. Insynen i det kinesiska rättssystemet är mycket begränsad eller obefintlig även för svensk diplomatisk personal och det finns många som befarar att han får sitta längre och kanske aldrig får lämna Kina.

– Det domstolen i kinesiska Ningbo i Zheiiang-provinsen anser, i domen som kom på måndagen, är att han har gjort sig skyldig till att illegalt ha avslöjat underrättelser utomlands. Vad det innebär är dock oklart. Förutom fängelsestraffet förlorar han sina politiska rättigheter under fem år. Det skrivs även att Gui Minhai inte tänker överklaga domen.

Vad har han gjort för att behandlas så här?

– Han startade 2012 ett bokförlag och en bokhandel i Hongkong. Första gången han greps var 2015 i Thailand. I oktober året därpå släpptes han efter att ha avtjänat straffet för, hette det, att ha varit inblandad i en trafikolycka. 20 januari 2018 fördes han återigen bort av polis när han skulle besöka en läkare på svenska ambassaden.

– Vad han gjorde var att ge ut böcker med satir om det kinesiska ledarskiktet. Det är känsligt och tolereras inte under president Xi Jinping. Regimen har det mest omfattande och sofistikerade systemet i världen för att övervaka medborgarna och slår ner mot all intern opposition. Även kritik från utlandet avvisas konsekvent. Det har Sveriges regering och näringsliv fått erfara efter att Gui Minhai i fjol tilldelades Tucholskypriset av Svenska Pen i sin frånvaro för "hans outtröttliga arbete för det fria ordet". Kinas Sverigeambassadören Gui Congyou har svarat aggressivt med att hota att "vidta åtgärder" mot Sverige bland annat i en GP-intervju.

Vilka konsekvenser får domen förutom de rent mänskliga?

– Det ökar onekligen spänningen mellan Sverige och Kina. Utrikesminister Ann Linde kräver att Gui Minhai släpps och att svensk konsulär personal får besöka honom. Det har de hittills inte fått, senast med hänvisning till risken för spridning av coronavirus.

– Samtidigt reses kraven från flera håll att den kinesiske ambassadören utvisas, även från politiker. Förra veckan krävde 30 svenska kulturpersonligheter i ett öppet brev att att ambassadören slutar hota personer som kritiserar Kina. Moderatledaren Ulf Kristersson vill nu ha en Gui Minhai-kommissions som går till botten med regeringens hantering. Den 19 mars inleds för övrigt rättegången mot den tidigare Kinaambassadören Anna Lindstedt som är misstänkt för "egenmäktighet vid förhandling med främmande makt" när hon förde samtal om den fängslade Gui Minhai i Stockholm.

– Ulf Kristersson för nu också fram att Sverige tidigare borde ha samlat ett kraftfullare internationellt stöd för en frigivning. För EU är Kina en viktig handelspartner och för flera medlemsländer har kineserna gjort så stora och dyra infrastrukturella satsningar att det har funnits en tendens att ha överseende med brott mot mänskliga rättigheter av ekonomiska och politiska skäl. Det är självfallet inte en acceptabel hållning. Det är med internationell solidaritet och en ökad press från omvärlden som vi kan göra intryck på Kina. Det blir också ett prov på den nya EU-kommissionens uttalade ambition att sätta ett större globala avtryck. Ensamma är vi inte starka och för små. Vi måste agera tillsammans.

LÄS MER: Nu måste Stefan Löfven fördöma Kinas diktaturfasoner

LÄS MER: Gui Minhai döms till tio års fängelse