Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Räddningstjänstens film gör succé på nätet

En film på Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund facebooksida har fått stor spridning. Filmen visar hur två ur räddningstjänsten beger sig ut på stranden för att ta föräldrars mobiltelefoner med budskapet ”håll ett öga på barnen i vattnet”.

Filmen har delats över 5 600 gånger och fått över 300 000 visningar. Den visar hur brandingenjör Pontus Studahl och brandman Mattias Arvidsson beger sig ut på stranden med magväskan redo och plockar mobilen från föräldrar som är distraherade utav skärmen.

"Behöver bli mer uppmärksamma"

Caroline Olausson, kommunikatör på Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund, var med och producerade filmen.

– Inför sommarmånaderna så är drunkningsolyckor något vi vill lyfta, säger hon. I samhället i stort så tar mobilen och sociala medier mycket fokus från det som händer runtomkring. Så kan det även se ut på stranden och vi vill få människor att tänka till och vara mer uppmärksamma.

I fjol drunknade totalt 92 personer, övervägande män. Fem av dem var barn, men om det finns någon direkt koppling mellan drunkningarna och mobilanvändningen, finns inget underlag för.

– Vi kan inte säga att den kopplingen finns och att drunkningarna har ökat med mobilanvändningen, men det vi vill säga med filmen är att föräldrar behöver bli mer närvarande när barnen befinner sig i vattnet.

Fått kritik

Trots att filmen fått övervägande positiv respons, har den också fått kritik. I filmen är det nämligen bara mammor som får sina mobiler plockade. På facebook-tråden har flera personer kritiserat bristen på pappor i filmen. ”Bra budskap men vart är papporna? Är det ok att de sitter med näsan i mobilen?!”, har en person bland annat skrivit.

– Just den här dagen var det så könsfördelningen såg ut på stranden. Vi välkomnar såklart diskussionen, men hoppas att budskapet ändå kommer fram. Filmen vänder sig både till pappor och mammor, säger Caroline Olausson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.