Räkna med en rysare – i vart fall fram till november

Ingen som lyssnat på det Demokraterna och Alliansen sagt under valrörelsen borde vara förvånad över att samtalen dem emellan brutit samman. Tre veckor efter valet är frågan om hur staden ska styras obesvarad. Ett nervspel fram till dess budgeten ska tas ligger framför oss.

ANNONS
|

Alliansen vill fullfölja bygget av det västsvenska paketet.

Demokraterna tänker inte sätta sig i ett styre med någon som vill bygga Västlänken.

Det är onekligen oförenliga viljor – och mycket riktigt avbröts samtalen mellan de två grupperingarna innan de ens börjat på riktigt.

I många stycken driver Alliansen och Demokraterna en liknande politik och de flesta betraktar nog Demokraterna som ett borgerligt parti. Ja, kanske till och med som en utbrytargrupp ur Moderaterna. Båda har – utifrån liknande utgångspunkter – riktat hård kritik mot det rödgröna styret.

Så, visst går det att förstå att många räknat med att de skulle ta över nu när chansen fanns.

ANNONS

Ingen kan backa

Men samtidigt: för den som faktiskt lyssnat på vad de sagt under valrörelsen har det varit ganska uppenbart att det skulle bli svårt. Demokraterna är sprunget ur vreden över Västlänken – att släppa den frågan hade sannolikt inneburit början till slutet för partiet.

Allianspartierna har i över ett decennium stått bakom det västsvenska paketet. Argumenterat för och fattat beslut om det. Det är väl förankrat i alla partier och att byta fot i frågan skulle rasera förtroendet för en hel generation allianspolitiker.

Nu har båda parter förvisso sagt att de är öppna för att återuppta samtalen, men frågan är vad det skulle förändra. Kan de hitta former för en valteknisk samverkan där de behandlar Västlänken vid sidan av? Möjligen. Annars är det svårt att se några förutsättningar för ett samarbete.

Budgeten en rysare

Därmed inte sagt att de rödgrönrosa kommer att kunna styra istället. Läget är minst sagt komplicerat.

Lagen säger att budgeten för 2019 måste tas före november månads utgång, alltså i praktiken vid kommunfullmäktiges novembermöte.

De rödgrönrosa partierna har i dagsläget ingen gemensam budget – partierna tog fram var sin under våren. Alltså är det Alliansen som just nu har störst stöd för sitt budgetförslag.

Men de rödgrönrosa skulle kunna prata ihop sig om en gemensam budget före november. I så fall skulle den få fler röster.

ANNONS

Hur Demokraterna skulle agera i det läget är oklart. Väljer partiet att rösta för Alliansens budget, så vinner den.

Om de så vill skulle de alltså kunna försvåra för ett rödgrönrosa styre – utan att gå in i ett samarbete med Alliansen.

Frågan är vad Socialdemokraterna vill

Men om det blir något rödgrönrosa samarbete vet vi inte heller i dagsläget. Medan andra partier varit ganska öppna med vad de vill har Socialdemokraterna ännu inte satt ned foten. I en tidigare debattartikel öppnade Ann-Sofie Hermansson dörren till Demokraterna. Och nu är det Moderaternas nye gruppledare Axel Josefson hon sträcker ut handen till på GP:s debattsida.

Några konkreta förhandlingar med de andra partierna på vänsterkanten ska inte ha inletts.

Kanske har Socialdemokraterna väntat in sammanbrottet mellan Alliansen och Demokraterna för att pröva möjligheterna för ett samarbete över blockgränsen. En mittenregering är inte bara statsminister Stefan Löfvens dröm, det är ett allt vanligare styre i landets kommuner.

I Göteborg är förutsättningarna dock inte de bästa. Partierna på ytterkanterna – Vänsterpartiet och Demokraterna – är stora, så det krävs att hela Alliansen kan tänka sig att samarbeta över blockgränsen, för att det ska bli ett majoritetsstyre.

Det kan dröja innan vi vet hur det blir. Kommunstyrelsen väljs på fullmäktiges novembermöte. Övriga nämnder och styrelser utses först på mötet en månad senare. Och än så länge är det väldigt öppet hur styret kommer att formeras – och hur starkt det kommer att bli.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS