Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ryske presidenten Vladimir Putin vid torsdagens presaskonferens i Moskva. Bild: Alexander Zemlianichenko
Ryske presidenten Vladimir Putin vid torsdagens presaskonferens i Moskva. Bild: Alexander Zemlianichenko

Jan Höglund: Putin backar inte – väst står inför ett dilemma

President Vladimir Putin backar inte om Ukraina. Han kräver villkorslös säkerhet. Inför krissamtalen nästa månad ställer han västledarna inför ett dilemma.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Presidenten höll på torsdagen sin presskonferens i Moskva. Bakgrunden var dramatisk: ryska militära styrkor samlade i närheten av Ukrainas östra gräns. Det är ingen uppladdning inför en invasion, enligt Putin.

Han kräver att Nato inte utvidgas till forna Sovjetrepubliker som Ukraina och Georgien. Vapen och trupp ska dras tillbaka från Nato-medlemmar som de baltiska staterna och Polen. Militärt samarbete med alliansfria partnerländer som Sverige och Finland ska stoppas.

Ledande företrädare för Nato, USA, EU och Sverige avfärdar det som oacceptabelt. Det strider mot den europeiska säkerhetsordningen där varje suveränt land har rätt att välja sig egen säkerhetspolitik. De varnar för nya sanktioner om ryssarna skulle angripa.

Kräver västmakternas garantier

Vladimir Putin betonar att han inte vill ha en konflikt med Ukraina men kräver västmakternas garantier.

– Vi vill garantera vår säkerhet, säger han. Vi uttryckte det rakt av: det får inte bli någon ytterligare expansion av Nato österut.

Han hävdar att USA har robotar utanför "Rysslands tröskel" och att "bollen är på västvärldens plan" när det gäller säkerheten i regionen.

Samtal inleds nästa månad med USA om de ryska förslagen. Kontakter kommer att ske parallellt med Nato inom ramen för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa. Alla diskussioner om europeisk säkerhet ska samordnas med och ske tillsammans med EU, enligt Bryssel.

På frågan av Sky News om Putin kan lova att Ryssland inte kommer att invadera Ukraina eller något annat självständigt land, eller om detta beror på förhandlingar, svarar ryssen:

– Våra handlingar kommer inte att bero på förhandlingarna, de kommer att bero på den ovillkorliga efterlevnaden av de ryska säkerhetskraven idag och i historiska sammanhang.

– I denna mening har vi gjort det klart att varje ytterligare Nato-rörelse österut är oacceptabel, det finns inget oklart om detta. Vi placerar inte ut våra robotar vid gränsen till USA. Å andra sidan placerar USA ut sina robotar nära vårt hem, på tröskeln till vårt hus.

”Vi är medlare och inte kombattanter”

Den ryska annektering av Krim är inte uppe för diskussion. Om konflikten i östra Ukraina, med de två ryskstödda utbrytarrepubliker i Donbas, måste framtiden avgöras av folket som bor där. Vi är medlare och accepterar inte att bli kallade kombattanter, är budskapet från Putin.

Ukraina har inte uppfyllt löften om ändringar i konstitutionen, om autonomi, val och amnesti, argumenterar han. Istället för att skapa fred styrs den ukrainske presidenten av radikaler och försöker återta separatisternas områden med våld och till och med Krim. Hur kan vi arbeta med de som inte vill ha goda relationer med Ryssland? undrar ryssen.

Västvärlden anklagas för att underblåsa antiryska stämningar i Ukraina, förstärkta med moderna vapen. Ryssland kan inte fortsätta att leva under ständiga hot från utplacering av västerländska vapen i Ukraina, enligt Putin som ställer västledarna inför ett dilemma:

Kraftmätning som ingen har råd att förlora

Hur kan de nå en diplomatisk lösning på krisen utan att göra eftergifter som strider mot allt vad de står för och har lovat? Med en odiskutabel nationell rätt till suveränitet och garantier för Nato-medlemmar att ett angrepp på en är ett angrepp på alla med kollektiva försvarsåtaganden? Att inte gå med på något som skulle kunna uppfattas som en uppgörelse om en ny form av kalla krigets uppdelning i intressesfärer?

Det är en kraftmätningen som inte heller Vladimir Putin har råd att förlora. Det gamla året övergår i ett nytt i ett dödläge och fortsatt osäkerhet och spänning.

LÄS MER: Krisen i Ukraina – ryskt hot om kärnvapen

LÄS MER: Östliga partnerländer hoppas på EU – Putin på Kina

LÄS MER: Ryssland 30 år efter Sovjets fall – Putins position allt längre ifrån väst