Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

En man poserar på parkeringsplatsen utanför en bilfirma under protesterna som blossat upp efter att en man dött under ett polisingripande.  Bild: Carlos Gonzalez
En man poserar på parkeringsplatsen utanför en bilfirma under protesterna som blossat upp efter att en man dött under ett polisingripande. Bild: Carlos Gonzalez

Britt-Marie Mattsson: Protesterna mot det dödliga våldet mot svarta i USA fortsätter

Glöm inte George Floyd! Vi kräver rättvisa! Protesterna fortsätter i Minneapolis i USA mot det dödliga våldet som drabbar svarta. Fyra poliser har avskedats.
– Det räcker inte, säger Floyds bror.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Rörelsen ”Black Lives matter” riktar uppmärksamhet på att svarta män löper två och en halv gång högre risk att dödas av poliser än vita. George Floyd är det senaste exemplet där polisens övervåld ser ut att ha förorsakat hans död.

– Att vara svart skall inte innebära en dödsdom, säger den vite borgmästaren i Minneapolis, Jacob Frey.

Övervaknings- och mobilkameror spelar numera en allt viktigare roll för att klargöra händelseförlopp som tidigare skulle ha varit svåra att kartlägga.

Gjorde inget motstånd

Floyd anklagades för att ha betalat med en falsk check i en butik och beordrades av fyra poliser att lämna bilen där han satt, vilket han gjorde frivilligt. Han påstås ha varit påverkad av alkohol och droger men gjorde inget motstånd när han satte sig ned på trottoaren. När han skulle tas med i polisbilen hamnade han av oklara omständigheter på marken och filmer visar hur en polis trycker sitt knä mot hans nacke medan Floyd vid upprepade tillfällen ropar att han inte kan andas. Människor som samlats i närheten – och som filmar det hela – skriker att polisen skall sluta. När ambulans kallas till platsen är Floyd död.

Spontana demonstrationer

Tusentals människor har de senaste nätterna demonstrerat mot polisvåldet utanför polisens huvudkvarter i Minneapolis i delstaten Minnesota medan poliser i kravallutrustning har svarat med tårgas från husets tak. De till en början fredliga protesterna urartade senare och en bilutställning sattes i brand och ett varuhus attackerades.

Spontana demonstrationer har utbrutit i en rad amerikanska städer, bland annat i Los Angeles. Det var i Los Angeles som övervåldet från vita poliser mot svarta fick stor uppmärksamhet när polisers misshandel av Rodney King på en motorväg i början av 1990-talet filmades och ledde till våldsamma upplopp. Mobiltelefoner var då något relativt nytt och att vem som helst kunde dokumentera med mobilen blev en vattendelare i synen på polisens agerande mot svarta män. Tidigare hade ord stått mot ord och polisens beskrivning hade vägt tyngst.

Kontroversiellt inslag i brottsbekämpningen

Även polisens policy att stoppa svarta män i New York – utan annan anledning än att de var svarta – ledde till kritik och uppfattas numera som ett kontroversiellt inslag i den antibrottskampanj som beskrivits som framgångsrik.

George Floyds död är det senaste exemplet på hur obeväpnade svarta dödas och kravet är nu att poliserna i Minneapolis skall ställas inför rätta för mord. Ingen av de tre, som bevittnade hur deras kollega med sitt knä tryckte ned Floyds nacke, ingrep.

President Trump: Hela händelsen är sorglig

President Donald Trump skriver att hela händelsen är sorglig och att han hoppas att den skall utredas noggrant. Samtidigt skriver han i generella ordalag uppskattande om polisens arbete i Minneapolis.

För ett par månader sedan avslöjade en annan mobilfilm hur en ung svart man förföljdes av en vit före detta polis och hans son i en bil och hur han sköts till döds när han höll upp armarna i luften och visade att han inte var beväpnad. Far och son hävdade att de haft anledning att tro att mannen, som var ute och joggade, gjort ett inbrott och att de fruktade för sina liv när han inte stannade. Mobilfilmen visade något annat, men det dröjde många veckor innan polisen tvingades gripa den tidigare kollegan.

Mobilfilmer viktiga bevis

En vit kvinna ringde nyligen polisen i New York och anklagade en svart man för att hotat henne och hennes hund till livet. Den svarte mannens mobilfilm visade att kvinnan vägrat koppla hunden i ett fågelskådarområde, något som hon uppmanats att göra. Även här var filmen viktig i kartläggningen av händelsen och utan den hade mannen troligen gripits av polis.

Svarta över hela USA planerar demonstrationer de närmaste dagarna med slagordet: ”Jag kan inte andas.”