Vaccinkrav för vårdpersonal i Frankrike och Grekland orsakade protester under onsdagen. I Sverige verkar det inte vara något problem – då vaccinationsviljan är skyhög. Genrebild.
Vaccinkrav för vårdpersonal i Frankrike och Grekland orsakade protester under onsdagen. I Sverige verkar det inte vara något problem – då vaccinationsviljan är skyhög. Genrebild. Bild: Johan Främst

Protester efter vaccinkrav i Frankrike och Grekland

Vaccinkrav för vårdpersonal har upprört invånare i Frankrike och Grekland så till den grad att protester brutit ut. I Sverige, där vaccinationen är helt frivillig, verkar detta inte vara ett problem.
– Vi litar på våra medarbetares goda omdöme, säger Per-Olof Hansson, chefläkare på Sahlgrenska.

ANNONS
|

I förra veckan meddelade Frankrikes president Emmanuel Macron flera långtgående åtgärder för att häva spridningen av covid-19 i landet. Detta rapporterar Reuters.

Förutom kravet att vaccinera all vårdpersonal i landet öppnade Macron även upp för att vaccinpass kan komma att bli nödvändigt för alla som vill besöka barer, restauranger eller biografer – en strategi som lett till upprörda reaktioner. Enligt TT deltog upp emot 19 000 personer i protesterna, som stundtals blev våldsamma och tog plats i flera olika städer.

LÄS MER:Tårgas mot demonstranter i Paris

Även Grekland sågs protester under veckan, delvis på grund av ett liknande vaccinkrav för vårdpersonal, men också då det beslutats att ungdomar ner till 15 år ska erbjudas vaccin.

ANNONS

Inte aktuellt i Sverige

Såväl Greklands som Frankrikes nya krafttag står i kontrast till flera andra europeiska länder, som nu är igång med avvecklingen av sina restriktioner. Exempelvis har Storbritannien så gott som slopat allt, och i Sverige gick vi under förra torsdagen in i steg 3 av regeringens plan för avveckling av restriktioner.

LÄS MER:Vaccinexpert: Flockimmuniteten närmar sig

Ett vaccinkrav för vårdpersonal i Sverige menar socialstyrelsen inte heller vara möjligt, ens om situationen förvärras. Anders Alexandersson, jurist vid myndigheten, skriver i ett mejl till GP att det inte finns ”möjlighet till ’tvångsvaccinering’ med stöd av lag.”

Troligtvis skulle ett sådant krav ändå inte behövas. Per-Olof Hansson, chefläkare och tillförordnad samordnare i Sahlgrenskas pandemigrupp, berättar för GP att de inte sett någon liknande vaccinationsmotvilja bland deras personal.

– Bland de som jobbar på Sahlgrenska, och i synnerhet de som jobbar nära patienter, förefaller sig viljan att vaccinera sig vara närmare 100 procent, säger Per-Olof Hansson.

Har ni märkt något motstånd alls bland personalen?

– Det finns det säkert, men jag har inte fått något rapporterat till mig. Det är ju frivilligt, vi kan endast erbjuda vaccinet, men vår uppfattning är att viljan är mycket hög. Vi litar på våra medarbetares goda omdöme.

Den höga täckningen verkar dessutom ha effekt. Enligt Hansson är det numer ytterst få som jobbar i vården som blir sjuka.

ANNONS

– Vi provtar vår personal så fort de uppvisar minsta symtom, och vi ser just nu en extremt låg förekomst av positiva test. Kanske mindre än ett per vecka, säger Per-Olof Hansson.

Tiotusentals människor har gått man ur huse för att demonstrera mot obligatoriska vaccinationer. Här ser vi demonstranter i Paris.
Tiotusentals människor har gått man ur huse för att demonstrera mot obligatoriska vaccinationer. Här ser vi demonstranter i Paris. Bild: Michel Euler

LÄS MER:Antikroppar efter corona varar minst ett år – och skyddar mot Deltavarianten

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS