Professor: "Putin kan inte stoppas"

Offensiven i Syrien fortsätter tills Vladimir Putin har uppnått sina mål - att stärka Assadregimen och försvaga oppositionen. Det bedömer Jan Hallenberg vid Försvarshögskolan.

ANNONS
|

Det finns inga tecken på att angreppen mot de rebellkontrollerade områdena i den syriska staden skulle sluta. Lidandet för civilbefolkningen förvärras för varje dygn. USA:s FN-ambassadör anklagar Ryssland för barbarism. Dialogen om Syrien har avbrutits. Relationerna mellan Washington och Moskva är iskalla.

– Putin kan stoppas teoretiskt, men inte politiskt och praktiskt. Han stoppas inte avnågra resolutionsförsök i FN:s säkerhetsråd om han har bestämt sig för att stöda Assadregimen och stärka positionerna i Aleppo och västra Syrien, säger Jan Hallenberg, professor i statsvetenskap.

USA hade sin chans

Obama är inte heller beredd att riskera strider med ryssarna.

– Det har han visat. Och varje president som bara har några månader kvar blir lite lamslagen och tillgriper inte vapen och riskerar amerikanska soldaters liv om inte stora nationella intressen står på spel. Tröskeln är jättehög – och det fattar Putin. Jag är övertygad om att han utnyttjar det.

ANNONS

USA hade sin chans att skaffa sig motsvarande strategiska position i Syrien i augusti-september 2013. Det var när man diskuterade om Assadregimen gått över den röda linjen och använde kemiska vapen i kampen mot motståndsmännen.

– Obama lät kongressen bestämma om USA skulle ingripa, och det blev inget. Ryssarnas däremot deltar i inbördeskriget och använder vapen mot alla som kan betraktas som terrorister. De har fått ett politiskt övertag, och det inser amerikanerna, det finns inget att göra utom att fördöma dem.

Lavrov undvek frågor om Aleppo

Den ryske utrikesministern Sergej Lavrov undvek i en BBC-intervju i lördags skickligt frågor om Aleppo. Han gav intryck av att de mänskliga offren är underordnade de strategiska vinsterna.

– Ja, fullständigt. Så var det i Groszny som jämnades med marken. Aleppo är något annat. Men har man beslutat sig är det väldigt svårt att tvinga stormakten att göra något annat, säger Jan Hallenberg.

President Putin har med att referera till hot mot strategiskt stabilitet och hotfulla handlingar av USA gentemot Ryssland, sagt upp ett avtal om att förstöra plutonium som kan användas i kärnvapen. Han har ställt omöjliga krav för att ändra sig: USA måste minska sin militära närvaro i länder som är medlemmar i försvarsalliansen Nato efter 1 september 2000. USA måste också avbryta sina sanktioner och kompensera Ryssland för förlusterna.

ANNONS

Putin vill se nygammal världsordning

Kraven kan också återspegla vad Putin eftersträvar: att åter bli en respekterad supermakt, i en nygammal världsordning där inte bara USA är den dominerande staten.

– Han vill ha en makposition som liknar den som Sovjetunionen hade. Det han gjorde i Ukraina och nu gör i Syrien är i riktning mot det målet, säger Jan Hallenberg.

Genom den ryska närvaron har maktspelet ändrats i Mellanöstern.

– USA har tydligt markerat hur långt man kan gå när det gäller att använda militärt våld. Läxorna från Irak och Libyen är att man bara gör det när man absolut måste, mot terrorrörelser som IS och i viss mån Nusrafronten. I övrigt ligger det inte i USA.s nationella intressen.

Amerikanerna kan inte gå in direkt

USA vill ha bort president Bashar al-Assad, men kan inte gå in direkt i inbördeskriget utan bryta mot internationell rätt, enligt Jan Hallenberg. Ryssarna är däremot inbjudna av den syriska regimen.

– De går över gränsen och bombar sjukhus. Men själva det faktum att de ingriper militärt kan de göra med hänvisning till att det är en självständig regering och medlem i FN har krävt deras deltagande och stöd.

Om USA trots allt skulle gå till anfall mot syrisk militär är risken stor för en konfrontation även med ryssarna, enligt Jan Hallenberg.

ANNONS

Sergej Lavrov lägger skulden för utvecklingen i Syrien på väst. Han beskyller USA för att inte hålla ord och skilja mellan de acceptabla motståndsmännen och Nusrafronten.

– Det har han en viss legitimitet för. Men de olika grupperna strider tillsammans i Aleppo, och i praktiken är det omöjligt att göra något åt det. Om amerikanerna slår mot Nusra bekämpar de också parter som de är allierade med.

Putins mål: Att driva ut allt Assad-motstånd ur Aleppo

Jan Hallenberg tror att Vladimir Putins mål är att skapa en mycket starkare position för al-Assad i västra Syrien och försvaga och driva ut alla motståndsmän ur Aleppo.

– Sedan kommer både Syrien och Ryssland att föreslå nya förhandlingar. Då är maktpositionerna helt andra. Amerikanerna och dess allierade är betydligt svagare, och kravet på att få al-Assad avsatt är svagare.

ANNONS