Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Prins Philip genomgick nyligen en hjärtoperation.  Bild: AP/TT
Prins Philip genomgick nyligen en hjärtoperation. Bild: AP/TT

Britt-Marie Mattsson: Prins Philips betydelse ska inte underskattas

Prins Philips död kom inte oväntat, två månader före hans 100-årsdag. Prinsen har vårdats på sjukhus men avled på Windsor Castle. Hans betydelse som rådgivare till drottning Elizabeth ska inte underskattas.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Prins Philip fanns alltid ett steg bakom sin hustru drottningen i officiella sammanhang och anpassade sig till den rollen. Men det var en självmedveten ung man som 1947 gifte sig med den blivande brittiska drottningen och som tidigt visade att han var familjens överhuvud.

Han var född som prins Philliopos av Grekland och Danmark med en tyskfödd mor som var syster till den svenska drottningen Louise. Prins Philips band till både regerande och avsatta kungahus i Europa och Ryssland är omfattande – liksom drottning Elizabeths släktband – och han behöll sitt släktnamn Mountbatten som ändrats från det tyskklingande Battenberg. Hans titel var ”Hans Kunglig höghet, Hertig av Edinburgh” och 1957 blev han formellt brittisk prins.

För prins Philip var morbrodern Lord Mountbatten en viktig mentor som uppmuntrade honom att göra karriär som sjöofficer, han var tidvis stationerad på Malta i Medelhavet. Men när Elizabeth blev drottning efter sin fars död 1952 vingklipptes delvis prins Philip. Han hade under sitt liv över 800 olika honorära titlar och uppdrag men det var samtidigt tydligt att han ville spela en mer betydande roll, något som uppmuntrades av Lord Mountbatten. Men Prins Philip fick aldrig de viktiga uppgifter som han eftertraktade. Han gjorde ett antal världsomseglingar och engagerade sig senare i Världsnaturfonden, ett uppdrag som han behöll i över 35 år.

LÄS MER: Prins Philip är död – blev 99 år gammal

Körde sitt eget race

Att prins Philip utmanade det brittiska hovprotokollet är känt, han bestämde till exempel att hans äldste son prins Charles skulle gå på samma strikta skola i Skottland där han själv utbildats, trots att det fanns traditioner med andra internat.

Hovets anställda är kända för att sällan yppa vad de upplevt inom de kungliga väggarna. Men att prins Philip var drottningens närmaste och viktigaste rådgivare är känt, liksom att han bestämde hur familjelivet skulle utformas. En anonym källa meddelade för länge sedan att ”det gråtits många tårar” när prinsen valde att leva ett ganska fritt liv med vänner på långa resor och utflykter medan hustrun var hårt bunden till sina plikter som drottning, vilka medgav mycket få privata utsvävningar.

Prins Philip var känd som en man som var svårstyrd av hovprotokollet och hans snabba repliker – ofta med en elak udd – kom ibland till offentligheten men tolkades som ett sätt för prinsen att ”få vara sig själv”.

Sonen prins Charles uppfostrades betydligt striktare som arvtagare till tronen än sina tre syskon prinsessan Anne och prinsarna Andrew och Edward. Men Charles framtid som regent skakades när det stod klart att han fortsatte sitt förhållande med Camilla Parker Bowles också efter giftermålet med prinsessan Diana. Det brittiska medieklimatet hade förändrats drastiskt från tiden då Philip gjorde entré i de kungliga gemaken och Charles klandrades för att äktenskapet med Diana havererade. Prins Philip anklagades mer eller mindre rakt ut av Diana för att ha hånat hennes olycka och desperation.

LÄS MER: Kungen om prins Philips död: ”En stor sorg”

Drog sig tillbaka 2017

Prins Philip drog sig tillbaka från sina kungliga officiella uppdrag 2017 men då hade han under många år behandlats för en rad medicinska problem. Det var också tydligt att han led av en begynnande demens. När han strax därefter åkte med sin bil rakt ut på en korsande väg skadades han bara lindrigt och även förare och passagerare i den andra bilen klarade sig. Beskedet kom dock då att prinsen inte längre avsåg att köra bil.

Drottning Elizabeth och prins Philip har isolerat sig det senaste året i enlighet med de coronarekommendationer som beslutats. De vaccinerades i början av året. För ett par månader sedan fördes han till sjukhus för att genomgå flera undersökningar men också en hjärtoperation. De senaste veckorna tillbringade han tillsammans med drottningen på Windsor Castle där han stilla somnade in på fredagsmorgonen.

Planeringen var att prinsens 100-årsdag i juni skulle firas på ett nedtonat sätt men ändå med något officiellt inslag. Familjemedlemmarna skulle samlas och även Prins Charles yngste son Harry skulle delta, trots den missämja som uppstått i den kungliga familjen efter hans och hustrun Meghans öppenhjärtiga och kritiska intervju med Oprah Winfrey.

Drottning Elizabeths arbete kommer inte, enligt uppgifter från hovet, att påverkas annat än de närmaste veckorna före och kring begravningen. Hon är 94 år.

LÄS MER: Prins Philips liv i bilder