Prins Carl Philip och Sofia har blivit föräldrar

I år är det kunglig bebisyra. Nu har även prins Carl Philip och Sofia fått sin bebis.

ANNONS
|

I år är det kunglig bebisyra. Nu har även prins Carl Philip och prinsessan Sofia fått sin bebis, en son.

– För mig och min fru är det här en stor dag med massor av känslor. Det går inte att beskriva, säger prins Carl Philip på en snabbt kallad tillkallad presskonferens på Danderyds sjukhus.

Pojken föddes klockan 18.25. Han vägde3595 gram och var 49 centimeter lång.Prins Carl Philip beskriver dagen som omtumlande och hänvisar till sin svåger, prins Daniels, uttalande när prins Oscar föddes tidigare i år:

– Jag är förvånad över kvinnornas kraft, säger han,.

Både mor och den nyfödde pojken mår bra och prinsessan Sofia får beröm från både sin man och läkare.

ANNONS

- Hongjorde alla rätt och var jättejätteduktig, säger prins Carl Philip.

Han säger att namnet inte är "spikat till hundra".

– I sinom tid kommer ni få veta namnet, säger prinsen.

Barnmorskan Anna Ståhl och överläkaren Sophia Brismar Wendel ansvarade för förlossningen. Och det paret har blivit vana vid kungliga födslar. Det var nämligen de två som ansvarade när prinsessan Madeleine födde prins Nicolas.

Läs också:"Ett lyft för royalismen"

Gratulationerna strömmar in till de nyblivna föräldrarna. Statsministern är en av alla gratulanter:

"Mina varmaste gratulationer till prinsessan Sofia och prins Carl Philip som i dag har blivit föräldrar. Jag önskar dem all lycka", säger statsminister Stefan Löfven (S) i ett skriftligt uttalande till TT.

Uppståndelsen kring den senaste kungliga nedkomsten lär dock bli mer dämpad – framför allt jämfört med när kronprinsessan Victoria födde prins Oscar.

– Av flera orsaker som inte alls är personliga så har den här födseln inte riktigt samma dignitet. Det här barnet hamnar ganska långt ner på listan för tilltänkta kungligheter, säger hovexperten Sten Hedman till TT.

– Det låter cyniskt att säga, men i kungliga kretsar finns det betydelsefulla och mindre betydelsefulla barn.

Även Roger Lundgren, chefredaktör för Kungliga magasinet, pekar på att det senaste tillskottet till kungahuset inte får så stor konstitutionell betydelse. Däremot tror han på ett lyft för rojalismen.

ANNONS

– Jag brukar alltid svara likadant på den frågan. Det finns ingenting som är så bra för stödet för monarkin som kungliga bröllop och kungliga bebisar, säger han.

Ouiz: Vad kan du om Carl-Philip och Sofia?Läs tisdagskvällens liverapportering:

ANNONS