Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Britt-Marie Mattsson: Primärvalet i South Carolina kan sålla agnarna från vetet

Mycket står på spel i primärvalet i South Carolina natten mot söndagen. Ska Joe Bidens brandvägg fungera? Eller fortsätter Bernie Sanders att överraska? Några kandidater kan tvingas ompröva sina kampanjer.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Joe Biden har gjort svaga insatser i de tre inledande primärvalen och nomineringsmötena. Han kom visserligen på andra plats i Nevada men med bara knappt hälften så starkt stöd som segraren Bernie Sanders. Och i Iowa och New Hampshire hamnade han inte bara bakom Sanders utan efter flera av de demokratiska kandidaterna.

Men när South Carolina under lördagen går till val finns det inte längre några bortförklaringar att komma med. De som gör dåligt ifrån sig här kan ha svårt att komma vidare.

Pete Buttigieg, Elizabeth Warren och Amy Klobuchar måste visa att de fortfarande är med i dragkampen om väljarna.

Opinionsmätningarna tyder på att Joe Biden kommer att göra väl ifrån sig. I sammanvägningen av mätningarna, som Real Clear Politics gör, leder Biden med över tio procentenheter mot tvåan Bernie Sanders.

Supertisdag närmar sig

Bidens segervittring mot demokraternas nominering kan dock bli kortvarig. På tisdag är det supertisdag med många delstater som röstar samtidigt. Opinionsmätningarna tyder på att Sanders kan vinna flera stora viktiga delstater, bland dem den folkrikaste Kalifornien med flest delegater. Men på supertisdagen finns jokern i leken, Michael Bloomberg, för första gången med. Han kan komma att kullkasta prognoserna.

För Joe Biden är en vinst i South Carolina helt avgörande. Han har sett ett inflöde av kampanjpengar den senaste veckan och en seger gör att han får nya möjligheter att fylla på kassan. Men fortfarande befinner sig alla de demokratiska kandidaterna penningmässigt långt bakom Bernie Sanders. Undantagna är de två miljardärerna i fältet, Tom Steyer och Mike Bloomberg. Steyer ligger, enligt mätningarna, väl till i South Carolina men illa till inför supertisdagen.

Slåss med varandra

Alla kandidater har den senaste veckan kastat sig över varandra i debatter och vid kampanjmöten. Elizabeth Warren har kritiserat Bloomberg för sexistiska uttalanden och för att försöka köpa presidentposten. Sanders har också givit sig på Bloomberg för miljarderna som han satsar. Bloomberg har förnekat sexismen och försvarat sin miljardrullning med att Donald Trump måste besegras.

Bernie Sanders har fått favoritstatus. Det innebär att han synas på ett nytt sätt. Sanders har fem gånger röstat nej till inskränkningar vid vapenköp och vapeninnehav. Dessa initiativ i kongressen har kopplats till James Bradys namn. Brady var Ronald Reagans pressekreterare och skottskadades svårt vid attentatet mot presidenten. Sanders säger nu att han skulle röstat annorlunda idag.

Sanders kritiseras också för ett uttalande nyligen om Kuba där han talar om alfabetiseringskampanjen som Fidel Castro genomförde efter revolutionen 1959. Uttalandet uppfattas som ett försvar av den kubanska regimen. Att utrota analfabetismen var en viktig insats – ett museum över insatsen byggdes för övrigt i Havanna – men brukar sedan 1970-talet sällan tas upp då det är historia och inte anses relevant i en tid då kubanerna fortfarande efter sextio år inte har demokratiska fri-och rättigheter och många lever i ett bristsamhälle med stora svårigheter.

Barack Obama kritiserades också för att han nämnde alfabetiseringen, då han försökte öppna upp förbindelserna mellan USA och Kuba. Donald Trump stängde dörren till Kuba när han tillträdde.