Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev och Rysslands president Vladimir Putin har följts åt i politiken.
Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev och Rysslands president Vladimir Putin har följts åt i politiken.

Jan Höglund: Premiärministern en bricka i Putins maktspel

Regeringen avgår och premiärminister Dmitrij Medvedev, presidentens lojalaste medarbetare, tar plats i landets nya säkerhetsråd. Han är en bricka i Vladimir Putins maktspel.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

På vilket sätt?

— Det är inte första gången, och kanske inte heller sista. Medvedev och Putin har stått varandra nära i många år. Det är båda födda i dåvarande Leningrad och har följts åt i politiken, utåt ofta som ett radarpar. Det har dock aldrig varit någon tvekan om vem som bestämmer.

— När Putin var president under sina första åtta år på 2000-talet utsåg han Medvedev till premiärminister. Efter åtta var Putin tvungen att avgå på grund av mandatperioden bara var fyra år. Men då banade han istället väg för Medvedev som president medan han själv behöll den reella makten som premiärminister.

— När Putin återigen kunde väljas till president blev Medvedev premiärminister. Nu avgår han men kommer att sitta kvar tills en ny regering är utsedd. Sedan blir han biträdande chef i landets nya säkerhetsråd. Det är en post som Putin möjligen vill ta över när han inte kan väljas om till president längre 2024. Han skulle även kunna bli premiärminister igen.

Varför skulle han vilja det?

— För att behålla inflytandet i ett mäktigare parlament, som kommer att få utse premiärministern och statsråden och med en ny konstitution. Hans efterträdare som president får därmed en svagare ställning när befogenheter flyttas över till parlamentet. Å andra sidan, underströk Putin på onsdagen i sitt tal till parlamentets båda kammare, vill han behålla ett starkt presidentsystem. Han vill nu att medborgare får rösta om ett helt paket med föreslagna ändringar i landets konstitutionen.

Vad vill han åstadkomma med dessa reformer?

Han säger själv: "Vi kommer att kunna bygga ett starkt och välmående Ryssland endast med respekt för den allmänna opinionen. Tillsammans kan vi förändra livet till det bättre." Det låter positivt i ett Ryssland där mänskliga rättigheter, yttrandefrihet och politisk mångfald inskränkts under ett allt mer auktoritärt styre under Putins 20 år vid makten.

— Men det finns ett inte minst ekonomiskt och socialt växande missnöje som Putin måste hantera. Nu lovar han ekonomiska bidrag för att uppmuntra ryssar att skaffa fler barn. "Vår historiska plikt är att säkra en stabil befolkningstillväxt", säger han. "Det är vår historiska plikt är att säkra en stabil befolkningstillväxt." Och det är bråttom att åstadkomma förändringar — även för Putin själv. Många bedömare tror inte att den 67-årige presidenten kommer att dra sig tillbaka frivilligt om fyra år, eller ens vågar. Han har många fiender och för honom är makten en garanti.