Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Elaine Eksvärd: Politiska robotar vinner inga val

Moderaterna behöver en varmare inriktning oavsett om det är en kvinna eller man som tar över, skriver Elaine Eksvärd.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Anna Kinberg Batra slutade sin tid som Moderaternas partiledare på topp retoriskt. Tänk att ett tal kan ändra intrycket av en person som man har sett så många gånger. Hon skulle dock ha börjat på topp. Anna Kinberg Batras styrka var också hennes svaghet. Hon var saklig och strikt professionell. Första gången vi fick se henne uttrycka känslor var när hon avgick. 
Det var inte ”varma” känslor som vissa dammiga och förhistoriska människor vill att just kvinnliga politiker ska visa, utan frustrerade sådana. Hon gav även belägg för sin frustration och framhöll det som Moderaterna har uträttat den senaste tiden. En läxa Fredrik Reinfeldt, vars favoritformulering ofta var ”blicka framåt” och ordet ”framtiden”, sent lärde sig. För att väljarna ska tro på dina framtidsvisioner så är det viktigt att de får se vad du har gjort historiskt.
Moderaterna verkar ha en tradition av kall och saklig retorik. Hur ofta har vi sett Bildt, Reinfeldt eller Anna Kinberg Batra riktigt berörda? De två senare var det vid sina avgångstal, men visade ytterst sällan sina känslor. Bildt har stort förtroende hos det svenska folket vilket för mig som retoriker är en gåta. Visst är han smart och dribblar bort journalister likt en Zlatan, men få förstår vad det är han faktiskt säger.
Valresultat pekar mot att väljarna hellre röstar fram någon som de begriper vad de säger istället för den som rabblar politiska termer. Donald Trump kritiserades för att han pratade som till femåringar, men väldigt många begrep vad han sa. Om du måste välja mellan att rösta på någon som du inte förstår, jämfört med någon som förvisso säger en del dumma saker men som du begriper - då är det den senare som vinner. 
De partiledare som har störst retorisk framgång är i min mening Annie Lööf, Jimmie Åkesson och Jonas Sjöstedt, även om jag tror att Sjöstedts ibland hetlevrade retorik kan skrämma "folket lagom". Nu när Moderaterna ska hitta sin nya ledare räcker det inte med en kandidat som ser trovärdig ut eller pratar sakligt. Personen har ett år på sig att få väljarna att lära känna den nya partiledaren. Saklighet räcker inte - det måste vara mänskligt, begripligt och tydligt.
Det går trender i retoriken som folket föredrar hos sina politiska ledare. Fredrik Reinfeldts kalla retorik passade bra i debatterna mot översittaren Göran Persson. Väljarna var trötta på härskarteknikerna och imponerades över Reinfeldts saklighet. Det passade där och då, men här och nu krävs något annat. Moderaterna behöver en varmare inriktning oavsett om det är en kvinna eller man som tar över. Och det är viktigt att den som väljs startar på topp retoriskt. Och håller sitt första tal som om det vore det sista.