Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sahlgrenskas politiker kommenterar den kritik mot situationen på BB som framkommit i GP:s artiklar. Bild: Helené Furness

Politiker reagerar på larmen från BB

Nu reagerar Sahlgrenskas politiker på signalerna om underbemanning och en ansträngd situation på BB under pandemin.
– Det här är dels en konsekvens av underfinansieringen av Sahlgrenskas sammanlagda förlossningsvård, säger Cecilia Dalman Eek (S).

Sedan Göteborgs-Posten började skriva om situationen på BB på Östra sjukhuset i Göteborg har flera mammor och anställda hört av sig för att bekräfta bilderna av att det har varit låg bemanning och en tuff arbetsmiljö under pandemin.

Sahlgrenskas styrelse ansvarar för drift, förvaltning och utveckling av Sahlgrenska Universitetssjukhus. Cecilia Dalman Eek (S) är vice ordförande i styrelsen och ser allvarligt på situationen.

Cecilia Dalman Eek (S) ser att problemen på BB delvis beror på underfinansiering. Bild: Elisabeth Alvenby
Cecilia Dalman Eek (S) ser att problemen på BB delvis beror på underfinansiering. Bild: Elisabeth Alvenby

– Jag vet att det har varit väldigt tufft på BB och att en tyvärr ganska oskickligt genomförd omorganisation, som säkert var väl tänkt, har fått effekter där man på alldeles för kort tid har sänkt kompetensen sammantaget, säger hon.

Cecilia Dalman Eek syftar bland annat på att när man införde sjuksköterskor på BB i våras fick de inte tillräcklig handledning och bredvidgång. Hon tror också att problematiken med covid har spelat in, att partners inte fått följa med och att sjukfrånvaron varit högre.

Hon menar att det är en ekonomisk fråga, att statliga extrapengar som finns för avsedda för konsekvenser av pandemin hade kunnat användas för att förstärka personalstyrkan på BB.

– Det här är dels en konsekvens av underfinansieringen av Sahlgrenskas sammanlagda förlossningsvård och jag är förvånad över att ingen insett att detta också dels är en konsekvens av covid och gjort något åt det med de medel som finns till förfogande, säger Cecilia Dalman Eek.

LÄS MER: Partnern får inte följa med till BB i Västsverige

Hon tycker också att det långsiktiga budgetläget är något hennes nytillträdde moderatkollega och ordförande i styrelsen, behöver hantera.

Gustaf Josefson (M) har själv fått sitt tredje barn på Östra sjukhuset för en månad sedan.

– Jag är väldigt glad och tacksam för det stöd vi fick, sen vet jag att de är lite tunt bemannade med hänsyn till det allmänna läget, säger han och tillägger att han har förståelse för att det kan vara annorlunda för dem som får sitt första barn.

Gustaf Josefson litar på de besked han har fått från verksamhetsledningen, att de har utfört vården på att bra och säkert sätt, men att läget varit ansträngt.

LÄS MER: En ny Josefson (M) blir toppolitiker i Göteborg

Gustaf Josefson (M) har fått till sig att situationen på BB varit ansträngd i sommar, men har inte uppfattat att det finns ett bemanningsproblem. Bild: Robin Aron
Gustaf Josefson (M) har fått till sig att situationen på BB varit ansträngd i sommar, men har inte uppfattat att det finns ett bemanningsproblem. Bild: Robin Aron

Tänker du att det är ett bemanningsunderskott på BB?

– Nej, jag har inte riktigt fått den bilden. Sen är det klart att man har varit tvungen att omplanera personal och vara lite tunnare än man borde och brukar vara eftersom det är ansträngt läge.

Han håller inte med Cecilia Dalman Eek och har inte fått signaler om att det är ett ekonomiskt problem, utan menar att det snarare handlar om det allmänna planeringsläget.

Behöver du agera som politiker?

– Nej, jag vet inte om vi behöver agera, men det är klart att om det är så att det är problem med arbetsmiljön eller att det är något sådant så får vi naturligtvis agera utifrån det vi kan göra och i det här läget handlar det kanske om att få mer information om hur förhållandena är, om personalen upplever att det är alldeles förfärligt så måste vi göra någonting.

Vi har pratat med anställda och fack. Vad behöver du för information för att agera?

– Det vi från styrelsens sida kan göra är att be om mer återkoppling om de här problemen som har belysts, hur man hanterat det och hur man nu går vidare. Och om man utreder arbetsmiljön, vad de utredningarna ger vid handen.

LÄS MER: Sahlgrenska om bemanningen på BB: ”Ambitionen har inte varit att dra ner på BB”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.