STOCKHOLM 20161230Ett svenskt pass framför en självbetjäningsautomat för incheckning på Stockholm Arlanda Airport Foto: Fredrik Sandberg / TT / Kod 10080
STOCKHOLM 20161230Ett svenskt pass framför en självbetjäningsautomat för incheckning på Stockholm Arlanda Airport Foto: Fredrik Sandberg / TT / Kod 10080 Bild: Fredrik Sandberg/TT

Polisens uppmaning inför jul: Ansök om pass i god tid

Behöver du nytt pass till julsemestern? I sådana fall är det läge att ansöka nu – i slutet av november håller nämligen systemet stängt i flera dagar.
– Självklart är det en fördel om man har möjlighet att ansöka före stoppet, säger Emelie Lindvall hos polisen.

ANNONS

Många svenskar beger sig iväg på semester under jul och nyår. Då behöver förstås alla relevanta identitetshandlingar finnas på plats – och i år kan det vara en extra god idé att ansöka i tid. Polisen meddelar nämligen nu att passystemet kommer hålla stängt för att uppdateras mellan den 30 november och den 2 december.

– Vi har valt tidpunkten för att så få som möjligt ska påverkas, säger Emelie Lindvall, processledare för resehandlingar hos polisen, i ett uttalande på polisens hemsida.

Inga provisoriska pass utfärdas

Inga pass eller nationella id-kort kan lämnas ut under de dagar då systemet håller stängt för underhåll. Det är också oerhört viktigt att den som ska ge sig ut och resa under de nämnda datumen har koll på sitt pass. Inga provisoriska pass kommer nämligen att utfärdas mellan 30 november och 2 december.

ANNONS

– Polisen har ingen skyldighet att utfärda provisoriska pass och i samband med övergången har vi ingen möjlighet. Det är alltså extra viktigt att vara försiktig och inte glömma passet just denna helgen, säger Emelie Lindvall.

Det går att ansöka om pass och id-kort på vanligt manér under stoppet, men handläggningen kan bli något fördröjd eftersom ansökan sköts manuellt.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS