Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Polisens storsatsning: Nu ska alla fortkörare fast

Från och med idag ska polisen i Väst hårdbevaka trafiken. Målet uppges vara att ta så många fortkörare som möjligt. – Det kommer att vara jättemycket poliser ute på vägarna, berättar Jenny Wester, chef för polisens trafiksektion region Väst, för SVT.

Som SVT Nyheter Väst var först med att berätta inledde polisen en intensiv jakt på fortkörare med start idag, 24 oktober. Satsningen kommer att pågå i tre veckor. 

– Det kommer att vara civila poliser, mobila fartkameror och vanliga kontroller. Vi kommer vara överallt, säger Jenny Wester till SVT. 

Polisen går inte ut med informationen om vilka sträckor som kommer att bevakas men berättar att man kommer att rikta sina insatser mot de mest olycksdrabbade vägarna och de vägar där hastighetsgränsen ligger mellan 70 och 90 kilometer i timmen. 

– Vi går hårt ut. Man kommer inte undan, inte ens med några få kilometer över tillåtna hastighet, säger Jenny Wester från polisen till SVT.

Möts av kritik

Polisens satsning har dock fått hård kritik, enligt SVT Nyheter, främst i sociala medier. "Har inte svensk polis viktigare saker att göra nu för tiden än att jaga stackars bilister", undrar en läsare. "Kanske dags att trafikverket ser över hastighetsgränserna på vissa vägavsnitt", skriver en annan.

Jenny Wester förklarar i en debattartikel i GP varför det är viktigt att sakta ner.

"Föreställ dig 640 barn, kvinnor och män som står på en fotbollsplan. Alla dessa har mist livet i trafikolyckor i vår region under de senaste tio åren. Tanken är svindlande. De är alla någons mamma, pappa eller barn. Dessa personer skulle rent statistiskt kunna vara invånarna i en mindre ort någonstans i Sverige, en ort som på tio år helt utplånats."

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.