Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Erik Nord, polischef.

Polisen: Krogpersonalen måste ta sitt ansvar

Polisens resurser räcker inte alltid till. Extra tydligt blir det på fredags- och lördagskvällarna. Att krogpersonal inte alltid får hjälp direkt betyder enligt polisen däremot inte att de kan strunta i sitt ansvar att arbeta mot drogmissbruket på krogar och nattklubbar.

– Ska man servera alkohol på krogarna så ska man bedriva ett eget arbete i att det ska vara ordning och reda. Att man inte alltid får hjälp tillräckligt snabbt kan man inte tolka som att man kan strunta i det.

Erik Nord är chef för polisen i Storgöteborg och förstår att krogpersonal har det svårt på helgerna. Han menar att det inte finns tillräckligt med resurser på fredags- och lördagskvällarna för att finnas på plats och snabbt ta hand om festande narkotikamissbrukare, men att det inte är skäl nog för att säga att polisen inte tar partyknarkarna på allvar.

– Det handlar för oss om att prioritera väldigt angelägna uppdrag.

LÄS OCKSÅ: Nattklubbschefer slår larm om kokainet

Grövre brott prioriteras

Brottet narkotikamissbruk för eget bruk resulterar väldigt sällan i häktning och personerna som polisen plockar in går oftast fria samma kväll. Pågående slagsmål och grövre brott prioriteras högre vilket gör att korgpersonalen kan få vänta länge.

– Ibland kan ordningsvakterna bli upplåsta en timme med en fyllerist, när de behövs på andra ställen, för att vi inte hinner komma dit och hämta dem. Och så kan det vara även i de här fallen med narkotika. Det är ett dilemma vi ställs inför med viss regelbundenhet, säger Erik Nord.

– Det är ett bekymmer, men det innebär inte att krögarna inte ska arbeta aktivt mot narkotika på krogarna.

Han tror också den stora ökningen av narkotikaanvändning bidragit till att normalisera drogbruket i Göteborg och att det gör att kroggäster inte heller agerar.

– Några festar genom att ta kokain och om det infinner sig i sådan omfattning att det blir normaliserat tror jag inte att man går till vakten och säger till heller.

"Vad är det vi ska ta bort?"

Skulle polisen kunna prioritera partyknarkarna högre, tror Erik Nord att även krogpersonal skulle få lättare att agera och inte se mellan fingrarna.

– Det tror jag helt och fullt. Och skulle vi kunna lägga mer resurser på det här skulle nog andra aktörer också göra det men man vill inte riskera att bli stående så länge med en gripen.

Däremot håller han inte med om att bollen därmed ligger hos polisen utan hänvisar till resursbristen.

– Vad tycker du att vi ska prioritera bort? Ska vi inte åka på slagsmålen? Ska vi inte åka på våldtäkterna? Vad är det vi ska ta bort?

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.