Polisen: "En svart helg för Malmö"

I lördags sköts en 15-åring till döds vid Möllevångstorget i Malmö och ytterligare en tonåring skadades allvarligt av skotten. Polisen har också begärt förstärkning från bland annat Göteborg.

ANNONS
|

Under lördagen skakades Malmö av en skottlossning på en pizzeria där en 15-årig pojke miste sitt liv och en annan 15-årig pojke fick livshotande skador. Nu har polisen utlyst en så kallad nationell särskild händelse.

– Just nu gäller det att ställa upp och vara solidarisk, säger Erik Nord, polischef i Storgöteborg.

Läs mer: Erik Nord efter våldet i Malmö: "Vi har ett nationellt ansvar"

Under måndagen höll polisen presskonferens och berättade att läget för den skadade pojken är stabilt, men fortsatt livshotande.

– Att kriminella personer visar en sådan likgiltighet för andra människors liv är vedervärdigt, säger regionpolischef Carina Persson.

ANNONS
Stefan Sintéus (polisområdeschef), Carina Persson (regionschef polisen) och Per-Erik Ebbeståhl, (trygghet- och säkerhetsdirektör Malmö Stad) när polisen i Malmö höll pressträff med anledning av helgens explosioner och skjutningar.
Stefan Sintéus (polisområdeschef), Carina Persson (regionschef polisen) och Per-Erik Ebbeståhl, (trygghet- och säkerhetsdirektör Malmö Stad) när polisen i Malmö höll pressträff med anledning av helgens explosioner och skjutningar. Bild: Andreas Hillergren/TT

"Svart helg för Malmö"

Stefan Sintéus, polismästare i Malmö, menade att det var en "svart helg för Malmö". Enligt honom har den skottskadade person som vårdas på sjukhus livshotande skador och är fortfarande nedsövd. Han beskriver läget som allvarligt, men stabilt.

Polisen arbetar nu utifrån teorin om att den sprängladdning som detonerade en bit därifrån strax före skjutningarna var en avledningsmanöver från kriminella.

– Stora resurser sattes in omgående. Vi har ett operativt läge som är förhållandevis gott och har gjort kraftsamlingar. Vi jobbar med trygghetsskapande åtgärder på plats och en hel del andra operationer jag inte närmare vill gå in på nu, säger han.

ANNONS