Poliser över hela Sverige sörjer nu sin mördade kollega.
Poliser över hela Sverige sörjer nu sin mördade kollega. Bild: Anders Ylander

Polisen dog – när han utförde sitt drömjobb

Den 33-årige polisen och före detta FN-soldaten sköts brutalt till döds i Biskopsgården. Han hade drömt länge om att bli polis – och tog examen för bara ett år sedan. Nu hyllas han av före detta kollegor, vänner och bekanta.
– Han var alltid där för en, säger den nära vännen Fredrik.

ANNONS
|

Den skjutne polismannen hade inte hunnit tjänstgöra mer än något år när han sköts under ett arbetspass i stadsdelen Biskopsgården. Polisyrket var samtidigt hans dröm.

– Polis är det enda jag vill bli. Jag är beredd att satsa till hundra procent, berättade han i en lokaltidning från området där han är uppväxt.

Drömmen slog så småningom in. Under vårterminen 2018 började den då 29-årige mannen på polisutbildningen i Växjö.

– Han gick termin ett då när vi invigde vårt nya hus. Han blev engagerad i studerandeföreningen direkt och var med vid invigningen av byggnaden då, säger Ola Kronkvist, universitetslektor inom polisutbildningen på Linnéuniversitetet.

ANNONS

– Han var seriös och engagerad och jag hade lite med honom att göra i min roll som chef. Han var också utlandsveteran som jag själv är, som vi pratade om vid ett tillfälle, minns jag.

Polismannen hade drömt om polisyrket i många år när han blev intagen på polisutbildningen i Växjö.
Polismannen hade drömt om polisyrket i många år när han blev intagen på polisutbildningen i Växjö. Bild: Lars Pehrson/SvD/TT

Den sista tiden på polisutbildningen består huvudsakligen av praktik. Den 14 november 2019 anställdes mannen som polisaspirant och flyttade till Göteborg samma månad. Då arbetade han i lokalpolisområdet Storgöteborg Syd – vilket bland annat omfattar Frölunda och Tynnered.

De sista åtta veckorna av utbildningen var han sedan åter på plats i Växjö.

– Det var en lite speciell kursomgång, dels var de ganska många och hela deras sista termin kom att präglas av pandemin. Först praktiken och sedan de sista åtta veckorna.

LÄS MER:Polis skjuten till döds i Biskopsgården

Han tog examen den 15 juni förra året. 381 dagar senare sköts han ihjäl.

– Det är ett yrke som inte är helt riskfritt även om den här typen av händelser lyckligtvis är så extremt sällsynta, så kan det drabba egentligen vilken polis som helst i deras vardag, säger Ola Kronkvist.

– Jag utgår från att både vi och polismyndigheten kommer att gå igenom det oerhört noga, när vi vet vad som hänt och varför, och lära oss allt vi kan om det för framtiden. Men nu tycker jag att det är viktigt att hålla fokus på att hedra och sörja en kollega som har ryckts bort.

ANNONS

Överlevde krig i Mali – dog i Biskopsgården

Polismannen kom ursprungligen från Skåne. Under 2008 gjorde han värnplikten som skyttegruppchef på ett pansarförband i Revingehed, omkring två mil öster om Lund. Några år efter lumpen tog han även anställning på samma regemente. Det gjorde också Fredrik – som fram till polismannens död räknade honom som en av sina bästa vänner.

– Vi skulle ses nästa vecka, min sambo skrev med honom bara några timmar innan han dog, säger Fredrik.

Hur skulle du beskriva honom som person?

– Han var alltid där för en, han var alltid glad. Oavsett om man hamnar i ett sådant yrke som han var nu eller om han var militär så får man ju alltid uppgifter där det känns som skit, det här är fullständigt onödigt, men inte han. Alltid glad att få uppgiften, alltid duktig, inspirerande.

– Man följde honom inte för att han ville det utan för att man själv ville det. Inte för att man måste utan för att man själv ville det.

LÄS MER:Vännens insamling efter polismordet: 350 000 kronor på ett halvt dygn

Ett av regementets bataljoner består av yrkesmilitärer och det skulle senare bli kärnan i det internationella FN-ledda uppdraget Minusma i Mali. Soldater inom uppdraget har bland annat drabbats av blodiga attacker från de islamistiska terrorgrupper som de är för att bekämpa.

ANNONS
Mali, där polismannen tjänstgjorde för FN, är ett av världens farligaste länder.
Mali, där polismannen tjänstgjorde för FN, är ett av världens farligaste länder. Bild: Stefan Berg

Den nu döde polismannen var en av dem som reste ned till Mali för Försvarsmaktens räkning i slutet av 2016. Han tjänstgjorde i landet under ett halvår, enligt vännen och tidigare kollegan Fredrik.

– Det är ju helt sjukt att man kan åka till Mali mitt i ett inbördeskrig, och det var jävligt stökigt när vi var där, och sen kommer man hem, åker till Biskopsgården och blir skjuten, säger en person som tjänstgjorde på basen samtidigt som 33-åringen.

Hyllas av kollegor

Therese Fagerstedt, pressekreterare på Försvarsmakten, säger att 33-åringen är mycket ihågkommen av tidigare kollegor.

– Det jag kan säga är att, även om jag inte kände honom personligen, så har jag förstått att han har varit en väldigt uppskattad kollega och kamrat på sitt förband, säger hon.

Hon trycker på farorna som polismannen utsatte sig själv för genom sin insats i Mali, där situationen varit mycket turbulent för Försvarsmaktens anställda.

– Det har det ju varit hela tiden egentligen kopplat till Mali-insatsen, eftersom Mali är ett av de farligaste länderna att vistas i just nu.

Polismannen hyllas nu för sin insats i Mali av före detta försvarskollegor. Bilden ovan från Mali är tagen vid ett senare tillfälle och föreställer inte den aktuella polismannen.
Polismannen hyllas nu för sin insats i Mali av före detta försvarskollegor. Bilden ovan från Mali är tagen vid ett senare tillfälle och föreställer inte den aktuella polismannen. Bild: Stefan Berg

En annan före detta kollega på Försvarsmakten som tjänstgjorde tillsammans med mannen i Mali, beskriver honom som en godhjärtad man som även under utlandstjänstgöringen fortsatte drömma om polisyrket.

ANNONS

– Han var en fantastisk människa. Oerhört omtänksam och duktig på det han gjorde. Otroligt snäll, humoristisk och alltid glad. Han hade ett oerhört stort hjärta. Det är verkligen svårt att förstå att något sådant här kan hända en så fin person, säger den före detta kollegan till GP.

När drömmen slog in tog hans bana som polisman honom till Göteborg. Fyra dagar före examen från polisutbildningen, den 11 juni 2020, anställdes han som färdigutbildad polis och placerades i polisens brottsförebyggande- och ingripandeverksamhet på Hisingen. Under en period därefter arbetade han även som utredare innan han återgick till yttre tjänst den 3 maj i år.

Inte ens två månader senare sköts han ihjäl under ett arbetspass i Biskopsgården.

GP har varit i kontakt med polismannens familj, som inte vill medverka i en intervju vid detta tillfälle.

En pojke lägger blommor utanför polishuset i Göteborg för den polis som sköts till döds i Biskopsgården under natten. Runt om i landet höll poliser en tyst minut för sin förlorade kollega.
En pojke lägger blommor utanför polishuset i Göteborg för den polis som sköts till döds i Biskopsgården under natten. Runt om i landet höll poliser en tyst minut för sin förlorade kollega. Bild: Tommy Holl/TT
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS