Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Polisen översatte raptexter i mordutredningen

Linda Piras och Enver "Chato" Ramirez reagerar på att raptexter översättes i mordutredningen. Ramirez uppmanar: "Håll er till riktiga tekniska bevis, som fingeravtryck."

GP har tidigare rapporterat om att polisen har lyft fram att de åtalade lyssnade på rapmusik under den dagen då skjutningen skedde i sin tekniska bevisning. Det är låtar som handlar om grova kriminella handlingar. Bland annat rapparen Kidd Kidds låt "Die for", som översatts av polisens analytiker:

"Uh, sparka in dörren till stället. Vapen i ansiktet, pipan i munnen, berätta hur det smakar. Vänta inte, ta mig till kassaskåpet osäkra vapnet, inga spår, mask på mitt ansikte, detta är ett kallt fall. Vapen fortfarande på min höft, provar andra droger, fixa en flyktväg, måste springa iväg, kasta bort detta vapen."

När GP frågar hip-hop artisten Linda Pira om hur den här typen av musik hör ihop med kriminella handlingar hos lyssnarna är hennes svar kort men koncist:

"Förlåt men det var nästan skrattretande... Mitt svar: Nej!"

Hon menar att musik, även om den handlar om grov kriminalitet, inte påverkar ens handlingar på något sätt.

"Jag är uppväxt med sånna texter men har aldrig dödat någon. Det är ju lite absurt att använda sånt som bevisning. Hahaha förlåt jag dör av skratt."

Rapparen och musikproducenten Enver "Chato" Ramirez är även han kritisk till att polisen tar upp rap-musik i sin förundersökning mot de åtalade i Vår Krog & Bar-målet. 

– Det är inte som att den här musiken gör folk kriminella. De borde hålla sig till riktiga tekniska bevis som fingeravtryck och liknande. 

Polisens utredning tar också upp att G-Units låt All about the drug money spelades flitigt under dagen då skjutningen skedde. Trots att låten tar upp grova kriminella handlingar är det inte relevant, menar Enver Ramirez.

– G-Unit är en av de största amerikanska hiphopgrupperna. En massa människor med olika bakgrund lyssnar på den här musiken. Den säger ingenting om de som lyssnar på den.


Han säger det inte är första gången som polisen använder hip hop-musik i ett brottsmål. I mitten av 1990-talet var han en av pionjärerna inom svensk hip hop. Som medlem i gruppen Hammer Hill Click rappade han om polisvåld och kriminalitet. Låtarna var ofta samhällskritiska.

– Vi gjorde en låt som hette Pig Hunting Season, som handlade om vår frustration över att vi kände att polisen trakasserade oss. 

Under denna tid ägnade han sig också åt kriminalitet. I slutet av 1990-talet hamnade han i rätten. Då tog åklagaren upp den flera år gamla låten Pig Hunting Season som bevismaterial mot honom.

– De ifrågasatte låten under rättegången och bad mig förklara den. Så här gör polisen, det är inget nytt. Den här musikstilen skapar oro i myndigheten och det är ett perfekt tillfälle att använda detta, att koppla det till brott.


Han menar att det i förläggningen blir ett hot mot yttrandefriheten. Det finns en stark samhällskritik i musiken som inte uppskattas av polisen, enligt Enver Ramirez. En rättegång är ett perfekt tillfälle att koppla samhällskritisk musik till brottslighet, menar han. Det skapar en misstro mot den typen av artister och hindrar dem från att nå ut med sitt budskap.

– Det här sticker i ögonen på polisen och på andra myndigheter. När man befinner sig långt ner i samhällsskiktet ser man saker som inte andra medborgare ser.

Att polisen översätter musiken och tar med den i förundersökningen är ett uttryck för hur bakvänd syn de har på kriminalitet, menar han.

– Man tänker att musiken ger upphov till kriminalitet, men det är samhället som ger upphov till kriminalitet. Vi har en segregerad stad, människor är fattiga och trångbodda. Det är detta som skapar kriminalitet, inte vilken musik man lyssnar på.


I dag arbetar Enver Ramirez på ett studieförbund, NBV, där han hjälper ungdomar som riskerar att hamna snett att producera musik. Han anser att det är bra att de rappar om den verklighet de upplever.

– Deras texter är inga skönmålningar. Att rappa om det blir som terapi, man behöver få det ur sig. Det kan få dem att ifrågasätta sina handlingar.


GP har sökt den ansvarige analytikern hos polisen för en kommentar om varför gangstarapen förekommer i förundersökningen, men har inte lyckats.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.