Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Porta kriminella från deras bostadsområde". Det tycker Robert Karlsson, biträdande regionpolischef i region Väst. Bild: Thomas Johansson, TT

Polischefen: Kriminella ska portas från sitt bostadsområde

Kriminella ska uteslutas från sitt bostadsområde och bryter de från förbudet så ska de bestraffas enligt ett förslag, vilket GT var först att rapportera om. Det tycker Robert Karlsson, biträdande regionpolischef i region Väst efter måndagens bilbränder.
– Hur få personer ska få sätta ett helt område i skräck, frågar han.

Efter att ett 80-tal bilar brändes under måndagskvällen vill biträdande regionpolischef Robert Karlsson se hårdare straff mot de, som enligt han själv, sätter en stadsdel eller ett bostadsområde i skräck. Ett förslag som GT var först att rapportera om. Förslaget är enligt honom en utökning av lagar som redan existerar idag.

– Går man på en fotbollsmatch och beter sig illa, så blir man portad från arenan. Är man våldsam mot sin partner får man besöksförbud, är man inte svensk medborgare och begår brott i Sverige så kan man bli utvisad. Det här är samma princip fast det gäller ett bostadsområde.

LÄS MER: De tre anhållna är tidigare dömda

Förslaget har Robert Karlsson haft länge, sedan skottlossningarna började intensifieras i Göteborg flera år sedan. Enligt honom är det inte den enskilda individen som är farlig, utan kontexten som individen befinner sig i.

– Det är i sitt bostadsområde som de kriminella har sin gemensamma bas, det är där de skaffar sig ett våldskapital och har sina kontakter med till exempel narkotikahandel.

Skulle inte ett sådant förslag bara förskjuta problemet till ett annat område?

– Nej, om man lyfter den personen från det området så blir personen mycket svagare, säger han. Det är klart att personen kan jobba upp sitt kontaktnät igen, men det handlar om att kyla ner akuta situationer.

LÄS MER: Polisens fynd: Molotovcocktails och uppbruten gatsten

Ska fängslas

Det är framförallt personer som begår brott av en viss grad och viss frekvens som ska portas, menar Robert Karlsson. När en person fått vistelseförbud från ett område så ska samma rutiner gälla som när andra brott begås.

– Om man bryter mot den här lagen så ska man bli anhållen, häktad och fängslad. Sen kan jag tänka mig att det kan finnas en karenstid, om man har skött sig under tiden man portas så får man återvända efter fem, tio år, säger han.

GT har även pratat med statsministern Stefan Löfven (S) under hans besök i Frölunda under tisdagen. Så här svarade han då på förslaget:

– Vi ska naturligtvis göra allt för att knäcka den här typen av brottslighet. Då får vi titta på olika åtgärder. Jag vet inte om det här är det rätta, men det är bra med förslag på vad som kan göras. Det är politikens uppgift att lyssna på förslagen som finns och sedan visa de kriminella att samhället alltid är starkare, säger han till GT.

LÄS MER: "Detta är det mest prioriterade just nu" – polisen om gårdagens bilbränder

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.