Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Burkina Faso i Västafrika är en av de platser där Ecosia bidrar till trädplantering. Här är det antingen mycket torrt eller regnigt. Trädens rötter hjälper till att hålla kvar jorden så att den inte spolas bort under regnperioden.  Bild: Ecosia
Burkina Faso i Västafrika är en av de platser där Ecosia bidrar till trädplantering. Här är det antingen mycket torrt eller regnigt. Trädens rötter hjälper till att hålla kvar jorden så att den inte spolas bort under regnperioden. Bild: Ecosia

Eva Wieselgren: Plantera träd medan du söker

Google är den största sökmotorn, men inte den enda. Vill du göra en insats för miljön kan du söka med Ecosia. De planterar träd för annonsintäkterna.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Google har blivit det samma som att surfa på nätet för många. En del vet inte hur man skriver in en webbadress utan använder den stora sökmotorn till allt. I stället för att skriva gp.se i webbläsarens adressfält söker de på Göteborgs-Posten och klickar på länken som kommer upp.

Så kan du göra. Men du klarar dig även utan Google. Du kan skriva in adresser själv och du kan använda andra sökmotorer.

Jag tycker inte att du ska överge Google. Det är den största och effektivaste sökmotorn. Men du kan variera dig. Ska du till en stor och känd sajt kommer alla sökmotorer att leda rätt. Söker du information som är svår att hitta kan det löna sig att använda flera olika sökmotorer. Resultat som visas högt i den ena kanske inte syns i den andra.

Vill du prova något nytt så är Ecosia ett klimatsmart alternativ. Den söker med hjälp av Microsofts Bing och visar annonser. Intäkterna används till att plantera träd runt om i världen. Du gör en insats för miljön med dina sökningar. Efter sådär 45 sökningar har du planterat ett träd. Elen som används för att driva Ecosia kommer från solkraft.

Det finns en Ecosia-app för mobilen som du hämtar i App store eller Google play. På Ecosia.org finns tydlig information på svenska om hur det fungerar. Där beskrivs också i detalj vilken information om dig och dina sökningar som skickas vidare till Bing. Allt raderas efter fyra dagar, du får inga riktade annonser.

Även hos Google finns information och möjlighet att ställa in vad som ska sparas från dina sökningar. Surfa till Google.com, välj Inställningar (längst ned till höger i datorn) och sedan ”Din data på sök”. Ta dig tid att gå igenom de olika inställningarna så slipper du fundera på vad som sparas om dig och hur informationen används.

En sökmotor som är helt inriktad på att aldrig spåra dig är Duckduckgo. Den finns både som app till mobilen och på duckduckgo.com. Även här finns annonser som finansierar tjänsten.

Du måste alltså inte hålla dig till samma sökmotor jämt utan kan använda flera. I din webbläsare (Chrome, Edge, Safari, Firefox eller annat program du använder för att surfa på nätet) kan du ange i Inställningarna vilken sökmotor som ska vara förval. Det blir den som kopplas in när du skriver ett sökord i adressfältet.