Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström tror att den första dosen vaccin skulle kunna ges på julafton.
Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström tror att den första dosen vaccin skulle kunna ges på julafton. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Pfizers vaccin kan godkännas 23 december

Det första dosen av coronavaccinet kan komma att ges på självaste julafton enligt den svenska vaccinsamordnaren.
– Det är fantastiskt. Även om vi bara kan komma igång i liten skala i år så är det en viktig signal till befolkningen, säger Richard Bergström.

ANNONS
|

EU:s läkemedelsmyndighet, EMA, ska ta ställning till Pfizer-Biontechs vaccin vid ett möte den 21 december. Därefter ska EU-kommissionen säga sitt och eventuellt ge ett godkännande, en process som väntas ta ytterligare ungefär två dagar. Något som DN var snabba att rapportera om.

– Teoretiskt sett skulle vi kunna få vaccin till Sverige på julafton, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström och tillägger att det är regeringen och regionerna som avgör när de första doserna ges i praktiken.

Till en början handlar det om ett förhållandevis litet antal doser till varje EU-land. Någonstans över 10 000 doser kan landa i Sverige till att börja med, sen väntas antalet doser gradvis öka under årets första månader. Strax innan sommaren kan tillräckligt många doser för att räcka till hela den svenska befolkningen ha levererats, enligt Richard Bergström.

ANNONS

– Just nu finns vaccinet i Belgien redo att skickas iväg så fort det blir godkänt.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen skriver på Twitter att de första européerna troligen kommer att vaccineras under 2020.

LÄS MER:Här är biverkningarna av vaccinet mot corona

”Håll ut i höstmörkret”

Tysklands hälsominister Jens Spahn har utövat påtryckningar på EMA att tidigarelägga godkännandet som tidigare var planerat till 29 december, rapporterar den tyska tidningen Bild. Europeiska läkemedelsverket skriver att mötet det datumet kvarstår om det inte blir något beslut 21 december.

Oavsett hur några dagar med eller utan vaccin påverkar smittspridningen så menar Richard Bergström att ett godkännande skulle ge hopp.

– Det ger en signal att nu finns det vaccin och håll ut i höstmörkret med alla inskränkningar som är. I andra länder där man har betydligt tuffare inskränkningar - där man inte får göra någonting över jul och nyår - så är en sådan här signal otroligt viktig, säger han.

LÄS MER:Experterna om biverkningar och vaccinet mot covid-19

Första dosen godkänt Pfizer-Biontech-vaccin skulle kunna ges i Sverige på julafton. Om både EMA och kommissionen ger grönt ljus dagarna före.
Första dosen godkänt Pfizer-Biontech-vaccin skulle kunna ges i Sverige på julafton. Om både EMA och kommissionen ger grönt ljus dagarna före. Bild: Liam McBurney

Fler godkännanden i januari

Samtidigt som Pfizer-Biontechs vaccin ser ut att vara nära att korsa mållinjen så ser även Moderna och Astra Zeneca ut att ha nått den sista raksträckan.

– Moderna förväntar vi oss ett vetenskapligt godkännande den 12 januari och då kan vi ha ett godkännande några dagar efter. Dock har de färre volymer, de har inte lika stor produktionskapacitet. Sen förväntar jag mig ett godkännande för Astra Zeneca möjligen i slutet av januari och de har betydligt större volymer, säger Richard Bergström.

ANNONS

Han tror att bara besked om att det finns godkända vaccin kommer att ha en positiv inverkan på människor.

– Det är fantastiskt. Även om vi bara kan komma igång i liten skala i år så är det en viktig signal till befolkningen i dessa dagar så kan vi behöva goda nyheter. Jag tror det är bra för folkhälsan även om inte själva pandemin påverkas direkt av godkännandet.

LÄS MER:Emma-Li från Göteborg vaccineras mot covid-19 imorgon

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS